سعی بر آن است که مطالب مرجع تخصصی آب و فاضلاب شامل مسایل ، مقالات و اخبار عمران آب و فاضلاب,آب و فاضلاب و به صورت تخصصی فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب و صنعت آب و فاضلاب باشد.
دانشنامه آنلاین آب و فاضلاب
رشته های مرتبط:مهندسی عمران آب و فاضلاب،مهندسی تکنولوژی آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب،محیط زیست،مهندسی بهداشت محیط،مهندسی آب،مهندسی شیمی و...
امیرحسین ستوده بیدختی
کریپتوسپوریدیوم تهدید مهمی است
۱۳۹۰/۰۶/۱۰
19:38
|
کریپتوسپوریدیوم یک پرتوزوئر کوکسیدی است که در سرتاسر محیط زیست یافت
میشود و معمولاً در ارتباط با زائدات حیوانی میباشد. عفونت انسان از طریق
بلعیدن اووسیستەای این تک یاخته در آب یا دیگر مواد آلوده شده رخ میدهد.
دوره کمون بیماری ۴ تا ۱۴ روز و علائم بیماری ۱۰ تا ۱۵ روز طول میکشد.
(Roefer, ۱۹۹۶).
در یک جمعیت سالم نشانههای کریپتوسپوریدیوسیس معمولاً محدود است و شامل اسهال آبکی همراه بادل درد و حالت تهوع با اثراتی است که در حدود پنج روز طول میکشد. این نشانهها البته برای جمعیت دارای سطح مصونیت کم غالباً بسیار شدید میباشد.
دز مورد نیازجهت ایجاد عفونت بسیار کم است. مطالعه انجام گرفته بر روی یک جمعیت سالم نشان داد که ۷۸ درصد از افراد با دز عفونتزائی را برای بزرگسالان سالم در حدود ۱۳۲ اووسیست نشان میدهد.
بیماران مبتلا به ایدز، افراد سالمند و افراد بسیار جوان مهمترین جمعیت در معرض خطر ابتلا میباشند. Hass و rose و (۱۹۵۵) بر پایه اطلاعات جمعآوری شده از شیوع بیماریهای منتقله از آب شرب در ایالات متحده آمریکا و انگلستان اعلام نمودند که غلظت ۱۰ تا۳۰ اووسیست در هر ۱۰۰ لیتر آب (یعنی کمتر از نصف دز قابل پیشبینی برای یک جمعیت کاملاً سالم) میتواند منجر به شیوع بیماری کریپتوسپوریدیوزیس شود. با در نظر گرفتن مصرف ۲ لیتر به ازاء هر نفر در روز، وجود ۱۰ تا ۳۰ اووسیست در هر ۱۰۰ لیتر آب خطر بروز عفونت روزانه ۵/۲ ـ ۸/۰ به ازاء هر هزار نفر را بهوجود میآورد.
● حضور در آب خام و تصفیه شده:
کریپتوسپوریدیوم در آبهای سطحی گسترده است. در مطالعهای که بر روی دو رودخانه در ایالت واشنگتن انجام گرفت، در ۳۴ نمونه از ۳۵ نمونه بررسی شده یعنی در ۹۷ درصد از نمونهها کریپتوسپوریدیوم به غلظت ۲/۰ تا ۶۵ اووسیست در هر ۱۰۰ لیتر آب گزارش شد (۱۹۹۱ و Hansenand ongerth).
بررسی ۶۶ تصفیه خانه آب سطحی در ۱۴ ایالت و یک ایالت در کانادا نیز کریپتو را در ۸۷ درصد از منابع آب خام نشان داد (۱۹۹۱ و Lehevallier, etal).
غلظتهای بالاتر در ارتباط با منابعی بود که به آنها فاضلابهای شهری یا صنعتی تخلیه شده است.در تحقیق انجام گرفته بر روی رودخانههای ۱۴ ایالت کشور ایالات متحده آمریکا و یک منطقه از کانادا، اووسیستەای کریپتو در ۹۷ درصد از ۶۶ نمونه از آبهای سطحی ملاحظه شده است. (chauret etat ۱۹۹۵) تحقیق تکمیلی بر روی ۴۰ تصفیه خانه آب نیز انجام گرفت و در منبع آب ۸۵ درصد از این تصفیه خانهها اووسیستهای توپر در ۵۰ درصد اووسیستهای دارای ساختار داخلی مشخص گردید.
در یک جمعیت سالم نشانههای کریپتوسپوریدیوسیس معمولاً محدود است و شامل اسهال آبکی همراه بادل درد و حالت تهوع با اثراتی است که در حدود پنج روز طول میکشد. این نشانهها البته برای جمعیت دارای سطح مصونیت کم غالباً بسیار شدید میباشد.
دز مورد نیازجهت ایجاد عفونت بسیار کم است. مطالعه انجام گرفته بر روی یک جمعیت سالم نشان داد که ۷۸ درصد از افراد با دز عفونتزائی را برای بزرگسالان سالم در حدود ۱۳۲ اووسیست نشان میدهد.
بیماران مبتلا به ایدز، افراد سالمند و افراد بسیار جوان مهمترین جمعیت در معرض خطر ابتلا میباشند. Hass و rose و (۱۹۵۵) بر پایه اطلاعات جمعآوری شده از شیوع بیماریهای منتقله از آب شرب در ایالات متحده آمریکا و انگلستان اعلام نمودند که غلظت ۱۰ تا۳۰ اووسیست در هر ۱۰۰ لیتر آب (یعنی کمتر از نصف دز قابل پیشبینی برای یک جمعیت کاملاً سالم) میتواند منجر به شیوع بیماری کریپتوسپوریدیوزیس شود. با در نظر گرفتن مصرف ۲ لیتر به ازاء هر نفر در روز، وجود ۱۰ تا ۳۰ اووسیست در هر ۱۰۰ لیتر آب خطر بروز عفونت روزانه ۵/۲ ـ ۸/۰ به ازاء هر هزار نفر را بهوجود میآورد.
● حضور در آب خام و تصفیه شده:
کریپتوسپوریدیوم در آبهای سطحی گسترده است. در مطالعهای که بر روی دو رودخانه در ایالت واشنگتن انجام گرفت، در ۳۴ نمونه از ۳۵ نمونه بررسی شده یعنی در ۹۷ درصد از نمونهها کریپتوسپوریدیوم به غلظت ۲/۰ تا ۶۵ اووسیست در هر ۱۰۰ لیتر آب گزارش شد (۱۹۹۱ و Hansenand ongerth).
بررسی ۶۶ تصفیه خانه آب سطحی در ۱۴ ایالت و یک ایالت در کانادا نیز کریپتو را در ۸۷ درصد از منابع آب خام نشان داد (۱۹۹۱ و Lehevallier, etal).
غلظتهای بالاتر در ارتباط با منابعی بود که به آنها فاضلابهای شهری یا صنعتی تخلیه شده است.در تحقیق انجام گرفته بر روی رودخانههای ۱۴ ایالت کشور ایالات متحده آمریکا و یک منطقه از کانادا، اووسیستەای کریپتو در ۹۷ درصد از ۶۶ نمونه از آبهای سطحی ملاحظه شده است. (chauret etat ۱۹۹۵) تحقیق تکمیلی بر روی ۴۰ تصفیه خانه آب نیز انجام گرفت و در منبع آب ۸۵ درصد از این تصفیه خانهها اووسیستهای توپر در ۵۰ درصد اووسیستهای دارای ساختار داخلی مشخص گردید.
شمارش باكتري هاي هتروتروف
۱۳۹۰/۰۵/۱۴
6:7
|
مقدمه
جانداران موجود در اكوسيستم هاي آبي را مي توان به دودسته اتو تروف و هتروتروف تقسيم كرد .
اورگانيسم هاي اتوتروف Auto tropic با مصرف انرژي خورشيدي عناصر را از ماده ساده بي جان استخراج مي كند و در ملكولهاي پيچيده ، زيستي كه سازنده جانداران هستند تثبيت مي نمايد. به عبارت ديگر با مصرف انرژي خورشيدي مواد آلي را از مواد معدني سنتز مي نمايند و به آنها توليد كننده Producer مي گويند.
اورگانيسم هاي هتروترف Heterotrophic براي كسب انرژي و ادامه حيات خود مجبور هستند از مواد آلي توليد شده توسط موجودات اتوتروفيك بهره گيرند كه به آنها Con sumer گويند.
حيات آبزيان تابع خواص فيزيكي ، شيميايي و توده بيولوژيكي است ، دما ، شفافيت ، تلاطم و اكسيژن و PH عوامل موثر بر حيات آبزيان مي باشد و حداقل اكسيژن محلول مورد نياز آبزيان پنج ميلي گرم در يك ليتر است. نقش ميكرو اورگانيسم ها در تحولات شيميايي :
باكتريها ، قارچ ها ، جلبك ها به عنوان كاتاليزور هاي زنده در تعدادي از فرايندهاي شيميايي در آب و خاك نقش دارند . از ديدگاه شيمي آب ميكرو ارگانيسم ها را مي توان در سه گروه عمده باكتريها ، قارچ ها و جلبك ها دسته بندي كرد.
جانداران موجود در اكوسيستم هاي آبي را مي توان به دودسته اتو تروف و هتروتروف تقسيم كرد .
اورگانيسم هاي اتوتروف Auto tropic با مصرف انرژي خورشيدي عناصر را از ماده ساده بي جان استخراج مي كند و در ملكولهاي پيچيده ، زيستي كه سازنده جانداران هستند تثبيت مي نمايد. به عبارت ديگر با مصرف انرژي خورشيدي مواد آلي را از مواد معدني سنتز مي نمايند و به آنها توليد كننده Producer مي گويند.
اورگانيسم هاي هتروترف Heterotrophic براي كسب انرژي و ادامه حيات خود مجبور هستند از مواد آلي توليد شده توسط موجودات اتوتروفيك بهره گيرند كه به آنها Con sumer گويند.
حيات آبزيان تابع خواص فيزيكي ، شيميايي و توده بيولوژيكي است ، دما ، شفافيت ، تلاطم و اكسيژن و PH عوامل موثر بر حيات آبزيان مي باشد و حداقل اكسيژن محلول مورد نياز آبزيان پنج ميلي گرم در يك ليتر است. نقش ميكرو اورگانيسم ها در تحولات شيميايي :
باكتريها ، قارچ ها ، جلبك ها به عنوان كاتاليزور هاي زنده در تعدادي از فرايندهاي شيميايي در آب و خاك نقش دارند . از ديدگاه شيمي آب ميكرو ارگانيسم ها را مي توان در سه گروه عمده باكتريها ، قارچ ها و جلبك ها دسته بندي كرد.
تفسیر نتایج آزمایشگاه میکروبیولوژی آب
۱۳۹۰/۰۵/۱۳
2:10
|
مقدمه
آب آشاميدني آب گوارائي است كه عوامل فيزيكي , شيميائي و بيولوژيكي آن در حدي باشد كه مصرف آن عارضه سوئي در كوتاه مدت و يا دراز مدت در انسان ايجاد نكند .
با توجه به اينكه در هنگام عبور آب در لوله ها امكاناتي جهت آلودگي وجود دارد لذا دو نكته اساسي بايد مورد توجه قرار گيرد .
الف : فشار آب درون شبكه لوله كشي بايد در كليه قسمتها بنحوي حفظ گردد كه امكان انتقال , الودگي از خارج بدرون لوله ها فراهم نگردد .
ب : ميزان كلر باقيمانده بايد در حدي باشد كه آلودگيهاي اتفاقي در شبكه را از بين ببرد
ويژگيهاي بيولوژيكي و حدمجاز آلودگي باكتريولوژيكي آب آشاميدني
ويژگيهاي ميكربي آب آشاميدني مبناي قضاوت در مورد تعيين قابليت شرب آبها از نقطه نظر بيولوژيكي قرار ميگيرد . البته قضاوت صحيح بدون رعايت ساير جوانب از جمله شرايط و دوره تناوب نمونه برداري نگهداري نمونهها و بالاخره دقت در انجام آزمايشها ميسر نخواهد بود .
اصولا آبي كه بمصرف آشاميدن ميرسد بايد از ميكرو اورگانيسمهاي بيماريزاي شناخته شده و همچنين باكتريهاي نشانگر كه نشانه آلودگي آب با مدفوع است عاري باشد . كليفرمها مهمترين باكتريهاي نشانگر هستند كه در آزمايش باكتريولوژيكي آبها مورد توجه قرار ميگيرند . گرچه اين باكتريها غير از مدفوع در منابع ديگر نظير آب و خاك نيز ممكن است يافت شوند ولي فراواني بسيارشان در مدفوع انسان و ساير حيوانات خونگرم و دارا بودن ويژگيهاي ديگر است كه باعث ميشود اين باكتريها در آزمايشهاي مستمر آبهاي آشاميدني از اهميت خاصي برخوردار باشند . باكتريهاي كليفرم را ميتوان چنين تعريف نمود : " كليه باكتريهاي گرم منفي ميلهاي شكل بدون هاگ كه ميتوانند در حضور املاح صفراوي رشد كرده و در مدت 24 تا 48 ساعت در دماي 35 تا 37 درجه سانتيگراد از قند لاكتوز اسيد , گاز والدئيد توليد كرده و اكسيد از منفي باشند ". آن دسته از كليفرمها كه ميتوانند در دماي 44 درجه سانتي گراد تا مدت 48 ساعت از اسيد آمينه تريپتوفان , اندول توليد نمايند بعنوان اشريشياكلي شناخته ميشوند كه در صورت لزوم ميتوان آزمايشهاي تائيدي IMVIC را انجام داد .
باكتريهاي نشانگر ديگر مانند استرپتوكوكوسهاي مدفوعي و كلوستريديومهاي احيأ كننده سولفيت نيز ميتوانند در تعيين منشأ آلودگي آب با مدفوع و ارزشيابي كارآيي روش كلرينه كردن مورد استفاده قرار گيرند .
- استانداردهاي باكتريولوژيكي آب آشاميدني
آب آشاميدني بايد از باكتريهاي كلي فرم عاري باشد . هنگاميكه استانداردهاي باكتريولوژيك توصيه ميگردد بايد توجه داشت كه بين آب شبكههاي بزرگ كه توسط عده زيادي از مردم مصرف ميشود و چاههاي خانگي يا چشمهها و چاههائي كه توسط عده كمي از مردم مورد استفاده قرار ميگيرد تفاوت از نظر نحوه آبرساني وجود دارد . بعنوان مثال : در مورد اجتماعات كوچك ممكن است لولهكشي از منبع آب از نظر اقتصادي عملي نباشد . بايد در نظر داشت كه آيا آب لولهكشي كلرينه شده است ؟ و نمونهبرداري قبل و يا بعد از وارد شدن آب به شبكه توزيع صورت گرفته است . نحوه نمونهبرداري جهت آزمايش باكتريولوژيك آب داراي اهميت بسياري است .
آب آشاميدني آب گوارائي است كه عوامل فيزيكي , شيميائي و بيولوژيكي آن در حدي باشد كه مصرف آن عارضه سوئي در كوتاه مدت و يا دراز مدت در انسان ايجاد نكند .
با توجه به اينكه در هنگام عبور آب در لوله ها امكاناتي جهت آلودگي وجود دارد لذا دو نكته اساسي بايد مورد توجه قرار گيرد .
الف : فشار آب درون شبكه لوله كشي بايد در كليه قسمتها بنحوي حفظ گردد كه امكان انتقال , الودگي از خارج بدرون لوله ها فراهم نگردد .
ب : ميزان كلر باقيمانده بايد در حدي باشد كه آلودگيهاي اتفاقي در شبكه را از بين ببرد
ويژگيهاي بيولوژيكي و حدمجاز آلودگي باكتريولوژيكي آب آشاميدني
ويژگيهاي ميكربي آب آشاميدني مبناي قضاوت در مورد تعيين قابليت شرب آبها از نقطه نظر بيولوژيكي قرار ميگيرد . البته قضاوت صحيح بدون رعايت ساير جوانب از جمله شرايط و دوره تناوب نمونه برداري نگهداري نمونهها و بالاخره دقت در انجام آزمايشها ميسر نخواهد بود .
اصولا آبي كه بمصرف آشاميدن ميرسد بايد از ميكرو اورگانيسمهاي بيماريزاي شناخته شده و همچنين باكتريهاي نشانگر كه نشانه آلودگي آب با مدفوع است عاري باشد . كليفرمها مهمترين باكتريهاي نشانگر هستند كه در آزمايش باكتريولوژيكي آبها مورد توجه قرار ميگيرند . گرچه اين باكتريها غير از مدفوع در منابع ديگر نظير آب و خاك نيز ممكن است يافت شوند ولي فراواني بسيارشان در مدفوع انسان و ساير حيوانات خونگرم و دارا بودن ويژگيهاي ديگر است كه باعث ميشود اين باكتريها در آزمايشهاي مستمر آبهاي آشاميدني از اهميت خاصي برخوردار باشند . باكتريهاي كليفرم را ميتوان چنين تعريف نمود : " كليه باكتريهاي گرم منفي ميلهاي شكل بدون هاگ كه ميتوانند در حضور املاح صفراوي رشد كرده و در مدت 24 تا 48 ساعت در دماي 35 تا 37 درجه سانتيگراد از قند لاكتوز اسيد , گاز والدئيد توليد كرده و اكسيد از منفي باشند ". آن دسته از كليفرمها كه ميتوانند در دماي 44 درجه سانتي گراد تا مدت 48 ساعت از اسيد آمينه تريپتوفان , اندول توليد نمايند بعنوان اشريشياكلي شناخته ميشوند كه در صورت لزوم ميتوان آزمايشهاي تائيدي IMVIC را انجام داد .
باكتريهاي نشانگر ديگر مانند استرپتوكوكوسهاي مدفوعي و كلوستريديومهاي احيأ كننده سولفيت نيز ميتوانند در تعيين منشأ آلودگي آب با مدفوع و ارزشيابي كارآيي روش كلرينه كردن مورد استفاده قرار گيرند .
- استانداردهاي باكتريولوژيكي آب آشاميدني
آب آشاميدني بايد از باكتريهاي كلي فرم عاري باشد . هنگاميكه استانداردهاي باكتريولوژيك توصيه ميگردد بايد توجه داشت كه بين آب شبكههاي بزرگ كه توسط عده زيادي از مردم مصرف ميشود و چاههاي خانگي يا چشمهها و چاههائي كه توسط عده كمي از مردم مورد استفاده قرار ميگيرد تفاوت از نظر نحوه آبرساني وجود دارد . بعنوان مثال : در مورد اجتماعات كوچك ممكن است لولهكشي از منبع آب از نظر اقتصادي عملي نباشد . بايد در نظر داشت كه آيا آب لولهكشي كلرينه شده است ؟ و نمونهبرداري قبل و يا بعد از وارد شدن آب به شبكه توزيع صورت گرفته است . نحوه نمونهبرداري جهت آزمايش باكتريولوژيك آب داراي اهميت بسياري است .
باکتری ها
۱۳۹۰/۰۵/۱۱
19:2
|
باکتریها گروهی از موجودات تک یاخته ای ذره بینی هستند که پوشش بیرونی
نسبتاً ضخیمی آنها را احاطه کرده است. این موجودات ساختار ساده ای دارند و
به گروه پروکاریوت ها تعلق دارند.
باکتری ها متنوع ترین و مهم ترین میکروارگانیسمها هستند. تعداد کمی از آنها در انسان و حیوانات و گیاهان بیماریزا است. بطور کلی بدون فعالیت آنها، حیات بر روی زمین مختل می گردد. بطور یقین یوکاریوتها از موجودات زنده باکتری مانند بوجود آمده اند. نظر به اینکه باکتریها ساختمان ساده ای داشته و می توان به آسانی بسیاری از آنها را در شرایط آزمایشگاه کشت داد و تحت کنترل درآورد، میکروب شناسان مطالعه وسیعی درباره فرایندهای حیاتی آنها انجام داده اند.
● تاریخچه
اینکه پروکاریوتها و یا یوکاریوتها کدام یک زودتر بر روی کره زمین ظاهر شده اند، کاملاً مشخص نیست. اما مطالعات تفاوتهای ژنتیکی بین یوباکتری ها، آرکی باکتری ها و یوکاریوت ها نشان می دهد که هر سه گروه از دنیای مشترکی مشتق شده اند. شکل باکتریها بر اساس شکل به ۶ گروه تقسیم می شود. پنج گروه اول را باکتریهای پست و گروه ششم را باکتریهای عالی گویند.
باکتریها دارای هسته بدون غشا و هستک هستند و اجزای آن در سیتوپلاسم پراکنده اند. کروموزمهای غیر مشابه و جداگانه در آنها وجود ندارد. در باکتریها، واکوئل دیده نمی شود. بیشتر آنها بدون کلروفیل هستند و دگرگشت (متابولیسم) خود را از راه شیمیوسنتز انجام می دهند. تولید مثل به دو صورت جنسی (آمیختگی) و غیر جسمی و جوانه زدن، قطعه قطعه شدن و تقسیم دوتایی صورت می گیرد.
باکتری ها متنوع ترین و مهم ترین میکروارگانیسمها هستند. تعداد کمی از آنها در انسان و حیوانات و گیاهان بیماریزا است. بطور کلی بدون فعالیت آنها، حیات بر روی زمین مختل می گردد. بطور یقین یوکاریوتها از موجودات زنده باکتری مانند بوجود آمده اند. نظر به اینکه باکتریها ساختمان ساده ای داشته و می توان به آسانی بسیاری از آنها را در شرایط آزمایشگاه کشت داد و تحت کنترل درآورد، میکروب شناسان مطالعه وسیعی درباره فرایندهای حیاتی آنها انجام داده اند.
● تاریخچه
اینکه پروکاریوتها و یا یوکاریوتها کدام یک زودتر بر روی کره زمین ظاهر شده اند، کاملاً مشخص نیست. اما مطالعات تفاوتهای ژنتیکی بین یوباکتری ها، آرکی باکتری ها و یوکاریوت ها نشان می دهد که هر سه گروه از دنیای مشترکی مشتق شده اند. شکل باکتریها بر اساس شکل به ۶ گروه تقسیم می شود. پنج گروه اول را باکتریهای پست و گروه ششم را باکتریهای عالی گویند.
باکتریها دارای هسته بدون غشا و هستک هستند و اجزای آن در سیتوپلاسم پراکنده اند. کروموزمهای غیر مشابه و جداگانه در آنها وجود ندارد. در باکتریها، واکوئل دیده نمی شود. بیشتر آنها بدون کلروفیل هستند و دگرگشت (متابولیسم) خود را از راه شیمیوسنتز انجام می دهند. تولید مثل به دو صورت جنسی (آمیختگی) و غیر جسمی و جوانه زدن، قطعه قطعه شدن و تقسیم دوتایی صورت می گیرد.
ویژگیهای میکروبیولوژیکی آب
۱۳۹۰/۰۴/۳۱
4:20
|
ویژگیهای میکروبیولوژیکی آب
مطالعات همه گیر شناسی بیانگر این مسئله است که مصرف آب آلوده چه بصورت مستقیم و چه از طریق استفاده از آن برای مقاصد بهداشت فردی یا تفریح می تواند سلامت انسان را به خطر بیاندازد. لذا برقراری ضوابط و استانداردهائی به منظور ارتقاء سطح بهداشت و پیش گیری از بیماریها ضروری است.
کلیفرم ها
منظور از کلیفر م ها باسیل های گرم منفی، بدون اسپور، هوازی و بی هوازی اختیاری است که ساکن روده بزرگ انسان و حیوانات خونگرم بوده و قادر به تخمیر قند لاکتوز و تولید اسید و گاز در دمای 35 تا 37 درجه سلسیوس می باشد.
کلیفرم های گرماپای
همان کلیفرم های تعریف شده هستند که قادر به تخمیر قند لاکتوز تولید اسید و گاز در دمای 44 تا 45 درجه سلسیوس نیز می باشند . بیشتر شامل گونه های اشرشیاکلی کلبسیلا، آنتروباکترو وسیتروباکتر است.
مقدمه
ويژگيهاي ميكربي آب آشاميدني مبناي قضاوت در مورد تعيين قابليت شرب آبها از نقطه نظر بيولوژيكي قرار ميگيرد . البته قضاوت صحيح بدون رعايت ساير جوانب از جمله شرايط و دوره تناوب نمونه برداري نگهداري نمونهها و بالاخره دقت در انجام آزمايشها ميسر نخواهد بود .
اصولا آبي كه بمصرف آشاميدن مي رسد بايد از ميكرو اورگانيسمهاي بيماريزاي شناخته شده و همچنين باكتريهاي نشانگر كه نشانه آلودگي آب با مدفوع است عاري باشد . كلي فرمها مهمترين باكتريهاي نشانگر هستند كه در آزمايش باكتريولوژيكي آبها مورد توجه قرار ميگيرند . گرچه اين باكتريها غير از مدفوع در منابع ديگر نظير آب و خاك نيز ممكن است يافت شوند ولي فراواني بسيارشان در مدفوع انسان و ساير حيوانات خونگرم و دارا بودن ويژگيهاي ديگر است كه باعث ميشود اين باكتريها در آزمايشهاي مستمر آبهاي آشاميدني از اهميت خاصي برخوردار باشند . باكتريهاي كلي فرم را ميتوان چنين تعريف نمود : " كليه باكتريهاي گرم منفي ميلهاي شكل بدون هاگ كه ميتوانند در حضور املاح صفراوي رشد كرده و در مدت 24 تا 48 ساعت در دماي 35 تا 37 درجه سانتيگراد از قند لاكتوز اسيد , گاز والدئيد توليد كرده و اكسيد از منفي باشند ". آن دسته از كلي فرمها كه ميتوانند در دماي 44 درجه سانتي گراد تا مدت 48 ساعت از اسيد آمينه تريپتوفان , اندول توليد نمايند بعنوان اشريشياكلي شناخته ميشوند كه در صورت لزوم ميتوان آزمايشهاي تائيدي IMVIC را انجام داد .
باكتريهاي نشانگر ديگر مانند استرپتوكوكوسهاي مدفوعي و كلوستريديومهاي احيأ كننده سولفيت نيز ميتوانند در تعيين منشأ آلودگي آب با مدفوع و ارزشيابي كارآيي روش كلرينه كردن مورد استفاده قرار گيرند .
شمارش كلي باكتريها
شمارش كلي باكتريها در آب داراي اهميت زيادي نيست و بسياري از آبهائي كه كاملا سالم هستند ممكن است داراي تعداد زيادي باكتري باشند . همچنين آبهائي كه قليائي هستند و از لايههاي گچي و آهكي عبور ميكنند داراي باكتريهاي زيادتري ميباشند و بنظر ميرسد كه اغلب باكتريهاي اين آبها بي ضرر است . بندرت ديده ميشود كه آبي فاقد باكتري باشد , ولي ممكن است آب چاههاي بسيار عميق تعداد نسبتأ كمتري باكتري داشته باشد و همچنين اين احتمال وجود دارد كه در هنگام رسيدن آب به سطح زمين تعداد باكتريها زياد تر شود . بنابراين تعدادي از اين باكتريها , آنهائي هستند كه بطور طبيعي در آب زندگي ميكنند و شامل كوكسيها , باسيلهاي هاگ دار و بدون هاگ , اسپريلها و قارچهاي ميكروسكپي هستند تعدادي از اين باكتريها در شرايط معمولي آزمايشگاهي رشد نميكنند ولي بسياري از آنها در روي محيطهاي كشت معمولي در دماي 20 تا 22 درجه سانتي گراد و تعدادي ديگر در 37 درجه سانتي گراد رشد ميكنند در آبهاي تصفيه يا كلرينه شدهاي كه در مخازن نگهداري ميشوند بويژه در نقاط گرم باكتريها ممكن است تكثير يابند بطور كلي آب چاههاي عميق در مقايسه با آب چاههاي كم عمق از كيفيت بهتري برخوردار هستند و از موارد استثنأ همانطور كه گفته شد چاههاي مناطق آهكي و گچي ميباشد كه باكتريها را از خود عبور ميدهد .
مطالعات همه گیر شناسی بیانگر این مسئله است که مصرف آب آلوده چه بصورت مستقیم و چه از طریق استفاده از آن برای مقاصد بهداشت فردی یا تفریح می تواند سلامت انسان را به خطر بیاندازد. لذا برقراری ضوابط و استانداردهائی به منظور ارتقاء سطح بهداشت و پیش گیری از بیماریها ضروری است.
کلیفرم ها
منظور از کلیفر م ها باسیل های گرم منفی، بدون اسپور، هوازی و بی هوازی اختیاری است که ساکن روده بزرگ انسان و حیوانات خونگرم بوده و قادر به تخمیر قند لاکتوز و تولید اسید و گاز در دمای 35 تا 37 درجه سلسیوس می باشد.
کلیفرم های گرماپای
همان کلیفرم های تعریف شده هستند که قادر به تخمیر قند لاکتوز تولید اسید و گاز در دمای 44 تا 45 درجه سلسیوس نیز می باشند . بیشتر شامل گونه های اشرشیاکلی کلبسیلا، آنتروباکترو وسیتروباکتر است.
مقدمه
ويژگيهاي ميكربي آب آشاميدني مبناي قضاوت در مورد تعيين قابليت شرب آبها از نقطه نظر بيولوژيكي قرار ميگيرد . البته قضاوت صحيح بدون رعايت ساير جوانب از جمله شرايط و دوره تناوب نمونه برداري نگهداري نمونهها و بالاخره دقت در انجام آزمايشها ميسر نخواهد بود .
اصولا آبي كه بمصرف آشاميدن مي رسد بايد از ميكرو اورگانيسمهاي بيماريزاي شناخته شده و همچنين باكتريهاي نشانگر كه نشانه آلودگي آب با مدفوع است عاري باشد . كلي فرمها مهمترين باكتريهاي نشانگر هستند كه در آزمايش باكتريولوژيكي آبها مورد توجه قرار ميگيرند . گرچه اين باكتريها غير از مدفوع در منابع ديگر نظير آب و خاك نيز ممكن است يافت شوند ولي فراواني بسيارشان در مدفوع انسان و ساير حيوانات خونگرم و دارا بودن ويژگيهاي ديگر است كه باعث ميشود اين باكتريها در آزمايشهاي مستمر آبهاي آشاميدني از اهميت خاصي برخوردار باشند . باكتريهاي كلي فرم را ميتوان چنين تعريف نمود : " كليه باكتريهاي گرم منفي ميلهاي شكل بدون هاگ كه ميتوانند در حضور املاح صفراوي رشد كرده و در مدت 24 تا 48 ساعت در دماي 35 تا 37 درجه سانتيگراد از قند لاكتوز اسيد , گاز والدئيد توليد كرده و اكسيد از منفي باشند ". آن دسته از كلي فرمها كه ميتوانند در دماي 44 درجه سانتي گراد تا مدت 48 ساعت از اسيد آمينه تريپتوفان , اندول توليد نمايند بعنوان اشريشياكلي شناخته ميشوند كه در صورت لزوم ميتوان آزمايشهاي تائيدي IMVIC را انجام داد .
باكتريهاي نشانگر ديگر مانند استرپتوكوكوسهاي مدفوعي و كلوستريديومهاي احيأ كننده سولفيت نيز ميتوانند در تعيين منشأ آلودگي آب با مدفوع و ارزشيابي كارآيي روش كلرينه كردن مورد استفاده قرار گيرند .
شمارش كلي باكتريها
شمارش كلي باكتريها در آب داراي اهميت زيادي نيست و بسياري از آبهائي كه كاملا سالم هستند ممكن است داراي تعداد زيادي باكتري باشند . همچنين آبهائي كه قليائي هستند و از لايههاي گچي و آهكي عبور ميكنند داراي باكتريهاي زيادتري ميباشند و بنظر ميرسد كه اغلب باكتريهاي اين آبها بي ضرر است . بندرت ديده ميشود كه آبي فاقد باكتري باشد , ولي ممكن است آب چاههاي بسيار عميق تعداد نسبتأ كمتري باكتري داشته باشد و همچنين اين احتمال وجود دارد كه در هنگام رسيدن آب به سطح زمين تعداد باكتريها زياد تر شود . بنابراين تعدادي از اين باكتريها , آنهائي هستند كه بطور طبيعي در آب زندگي ميكنند و شامل كوكسيها , باسيلهاي هاگ دار و بدون هاگ , اسپريلها و قارچهاي ميكروسكپي هستند تعدادي از اين باكتريها در شرايط معمولي آزمايشگاهي رشد نميكنند ولي بسياري از آنها در روي محيطهاي كشت معمولي در دماي 20 تا 22 درجه سانتي گراد و تعدادي ديگر در 37 درجه سانتي گراد رشد ميكنند در آبهاي تصفيه يا كلرينه شدهاي كه در مخازن نگهداري ميشوند بويژه در نقاط گرم باكتريها ممكن است تكثير يابند بطور كلي آب چاههاي عميق در مقايسه با آب چاههاي كم عمق از كيفيت بهتري برخوردار هستند و از موارد استثنأ همانطور كه گفته شد چاههاي مناطق آهكي و گچي ميباشد كه باكتريها را از خود عبور ميدهد .
لژيونلا
۱۳۹۰/۰۴/۲۸
21:1
|
پيـام امـيني 1
پيام خادم صبا 2
چكيده :
باكتري لژيونلا عامل بيماري لژيونلا پنومونيا يكي از ميكروارگانيزمهاي آبزي مي باشد كه در محيط هاي آبي رشد و تكثير يافته و دراثر استنشاق ايجاد بيماري هايي مي كند كه نياز به بررسي و تحقيق خاص دارد . روي يكي از نوترينت هايي است كه لژيونلا در محيط آبي به آن نياز دارد . با حذف روي از آب مي توان از ايجاد كلني هاي لژيونلا و رشد و تكثير آن جلوگيري نمود .
مقدمه :
روي يكي از عناصر طبيعي تشكيل دهنده موجودات زنده است كه در سيستم آنزيم ها و هورمون ها موثر مي باشد . روي در طبيعت و آب دريا موجود ميباشد و در آبهاي شيرين طبيعي به ندرت يافت مي شود و اگر چنانچه به ميزان قابل ملاحظه اي مشاهده گردد احتمال انحلال آن از مجاري آب وجود دارد .
املاح روي نسبتاً سمي ولي جذب ميزان معيني روي به طور روزانه براي اعضاي بدن ضروري مي باشد ، اما در آبهاي مشروب وجود روي نامطبوع بوده و موارد مسموميت با آن از طريق آب گزارش گرديده است [4] ميزان روي در آبهاي مشروب فرانسه كمتر از 5 ميليگرم در ليتر است اما در آخرين گزارش اي پي اِ 3 ميزان روي در آب صفر و استاندارد ثانويه آن 5 ميليگرم در ليتر ذكر شده است [9] استاندارد هاي كشور ما نيز اين ميزان را تاييد نموده است [2]
روي در مخازن آب معمولاً وجود دارد و ممكن است در اثر خوردگي لوله هاي فلزي ،به آب تصفيه شده اضافه گردد. در 76 درصد از منابع آب كه در سالهاي 67-1962 مورد بررسي قرار گرفتند روي وجود داشت [3] با وجود آنكه حضور روي در آب تا ميزان ذكر شده از اهميت چنداني برخوردار نيست ولي به واسطه آنكه از عناصر مورد نياز براي رشد و تكثير باكتري به نام لژيونلا مي باشد اخيراً اهميت فراواني يافته است .
باكتري لژيونلا گرم منفي و بدون كپسول مي باشد كه هوازي بوده و قادر به تجزيه ژلاتين مي باشد .اندازه آنها بين 3/0 تا 9/0 ميكرومتر در 2 تا20 ميكرومتر است و به محيط رشد اختصاصي نياز دارند. [5]
اين باكتري همه جا در مايعات و خصوصاً محيط هاي آبي غير دريايي ديده مي شود آنها حتي در آب بارانهاي جنگلي گرمسيري نيز ديده شده اند . در منابع صنعتي آبها ، مثل برجهاي خنك كننده (سرمايش) و تهويه هوا ، سيستم هاي آب آشاميدني نيز حضور اين باكتري ثبت گرديده است . [6]
لژيونلا يك پاتوژن درون سلولي است . اين باكتري وقتي براي اولين بار وارد يك سلول مي شود دور خود يك باند غشايي از فاگوليزوزوم ايجاد مي كند كه تبديل به كيسه شده و باكتري ها درون آن تكثير مي يابند . آنها يك سم پروتئاز نيز توليد مي كنند كه براي بافتها و سلولهاي ديگر مضر مي باشد .اين سم كه نسبت به حرارت مقاوم است از جنس پپتيدهاي كوچك اسيدي مي باشد . [5]
پيام خادم صبا 2
چكيده :
باكتري لژيونلا عامل بيماري لژيونلا پنومونيا يكي از ميكروارگانيزمهاي آبزي مي باشد كه در محيط هاي آبي رشد و تكثير يافته و دراثر استنشاق ايجاد بيماري هايي مي كند كه نياز به بررسي و تحقيق خاص دارد . روي يكي از نوترينت هايي است كه لژيونلا در محيط آبي به آن نياز دارد . با حذف روي از آب مي توان از ايجاد كلني هاي لژيونلا و رشد و تكثير آن جلوگيري نمود .
مقدمه :
روي يكي از عناصر طبيعي تشكيل دهنده موجودات زنده است كه در سيستم آنزيم ها و هورمون ها موثر مي باشد . روي در طبيعت و آب دريا موجود ميباشد و در آبهاي شيرين طبيعي به ندرت يافت مي شود و اگر چنانچه به ميزان قابل ملاحظه اي مشاهده گردد احتمال انحلال آن از مجاري آب وجود دارد .
املاح روي نسبتاً سمي ولي جذب ميزان معيني روي به طور روزانه براي اعضاي بدن ضروري مي باشد ، اما در آبهاي مشروب وجود روي نامطبوع بوده و موارد مسموميت با آن از طريق آب گزارش گرديده است [4] ميزان روي در آبهاي مشروب فرانسه كمتر از 5 ميليگرم در ليتر است اما در آخرين گزارش اي پي اِ 3 ميزان روي در آب صفر و استاندارد ثانويه آن 5 ميليگرم در ليتر ذكر شده است [9] استاندارد هاي كشور ما نيز اين ميزان را تاييد نموده است [2]
روي در مخازن آب معمولاً وجود دارد و ممكن است در اثر خوردگي لوله هاي فلزي ،به آب تصفيه شده اضافه گردد. در 76 درصد از منابع آب كه در سالهاي 67-1962 مورد بررسي قرار گرفتند روي وجود داشت [3] با وجود آنكه حضور روي در آب تا ميزان ذكر شده از اهميت چنداني برخوردار نيست ولي به واسطه آنكه از عناصر مورد نياز براي رشد و تكثير باكتري به نام لژيونلا مي باشد اخيراً اهميت فراواني يافته است .
باكتري لژيونلا گرم منفي و بدون كپسول مي باشد كه هوازي بوده و قادر به تجزيه ژلاتين مي باشد .اندازه آنها بين 3/0 تا 9/0 ميكرومتر در 2 تا20 ميكرومتر است و به محيط رشد اختصاصي نياز دارند. [5]
اين باكتري همه جا در مايعات و خصوصاً محيط هاي آبي غير دريايي ديده مي شود آنها حتي در آب بارانهاي جنگلي گرمسيري نيز ديده شده اند . در منابع صنعتي آبها ، مثل برجهاي خنك كننده (سرمايش) و تهويه هوا ، سيستم هاي آب آشاميدني نيز حضور اين باكتري ثبت گرديده است . [6]
لژيونلا يك پاتوژن درون سلولي است . اين باكتري وقتي براي اولين بار وارد يك سلول مي شود دور خود يك باند غشايي از فاگوليزوزوم ايجاد مي كند كه تبديل به كيسه شده و باكتري ها درون آن تكثير مي يابند . آنها يك سم پروتئاز نيز توليد مي كنند كه براي بافتها و سلولهاي ديگر مضر مي باشد .اين سم كه نسبت به حرارت مقاوم است از جنس پپتيدهاي كوچك اسيدي مي باشد . [5]
شناسايى اشريشيا کلي
۱۳۹۰/۰۳/۱۰
1:40
|
تشخیص آزمایشگاهی: اشیریشیا کولی كوكوباسيل گرم منفي بوده که می توان از خون- مدفوع- خلط- چرک -مایع نخاع -ادرار وزخم جدا نمود
کلی باسیل ، گرم منفی، بیهوازی اختیاری و بدون اسپوری بوده که درسطح آگار خوندار رشد می کند و کلنی های کروی محدب به رنگ خاکستری تولید میکند
درسطح محیط کشت مکانکی به صورت کلنی های لاکتوز مثبت صورتی رنگ مسطح وخشك رشد می کند
و در محیط کشت EMB کلنیهای باجلای فلزی ومتاليك ایجاد میکند
در محيط TSA(تريپتیکیس سوي آگار) کلني هايي بي قاعده وغير پیگمانته توليد مي كنند
این باکتری اندول تولید میکند و واکنش متیل رد مثبت دارد اما واکنش وژپرسكوئر آن منفی است وسیترات رامصرف نمی کند
اغلب متحرک می باشند و کلی باسیل قادر به تخمیر گلوکز وتولید گاز است وهمچنین لاکتوزراتخمیر می کند و اوره آز منفی است
کلی باسیل ، گرم منفی، بیهوازی اختیاری و بدون اسپوری بوده که درسطح آگار خوندار رشد می کند و کلنی های کروی محدب به رنگ خاکستری تولید میکند
درسطح محیط کشت مکانکی به صورت کلنی های لاکتوز مثبت صورتی رنگ مسطح وخشك رشد می کند
و در محیط کشت EMB کلنیهای باجلای فلزی ومتاليك ایجاد میکند
در محيط TSA(تريپتیکیس سوي آگار) کلني هايي بي قاعده وغير پیگمانته توليد مي كنند
این باکتری اندول تولید میکند و واکنش متیل رد مثبت دارد اما واکنش وژپرسكوئر آن منفی است وسیترات رامصرف نمی کند
اغلب متحرک می باشند و کلی باسیل قادر به تخمیر گلوکز وتولید گاز است وهمچنین لاکتوزراتخمیر می کند و اوره آز منفی است
تشخیص استافیلوکوکوس ها
۱۳۹۰/۰۳/۱۰
1:38
|
سه گونه بيماريزاي استافیلوکوکوس ها عبارتند از:
اورئوس، اپیدرمیس و ساپروفتيكوس
ساختار:
باكتريهاي كروي شكل، گرم و مثبت بدون اسپور و بدون حركت و به قطر 1 ميكرومتر و به شكل خوشه اي می باشند.
تقسيم بندي:
انتريديوس و اورئوس كواگولاز مثبت و بقيه منفي اند و توانايي تحمل نمك را دارند واغلب هموليز ايجاد مي کنند.
خصوصيات متمايزكننده ميكروكوكوسها ازاستافيلوككها
اورئوس، اپیدرمیس و ساپروفتيكوس
ساختار:
باكتريهاي كروي شكل، گرم و مثبت بدون اسپور و بدون حركت و به قطر 1 ميكرومتر و به شكل خوشه اي می باشند.
تقسيم بندي:
انتريديوس و اورئوس كواگولاز مثبت و بقيه منفي اند و توانايي تحمل نمك را دارند واغلب هموليز ايجاد مي کنند.
خصوصيات متمايزكننده ميكروكوكوسها ازاستافيلوككها
ميكروكوكوس |
استافيلوکوك |
خصوصيات |
+ |
+ |
رنگ آميزي گرم |
- |
+ |
تخمير گلوكز (بي هوازي) |
+ |
+ |
كاتالاز |
- |
- |
تحرك |
+ |
- |
سيتوكروم |
S |
R |
حساسيت به باسيتراسين |
R |
S |
حساسيت به ليزواستافين |