فلور میکروبی بدن
فلور میکروبی بدن:
باکتری ها و میکروارگانیسم های فلور پوست:دیفتروئیدهای هوازی وبی هوازی،استافهای هوازی وغیر هوازی همولیتیک مخصوصاّ اپیدرمیدیس و استاف های طلایی و پپتو استرپتوکوکها ،باسیلهای کلی فرم گرم منفی و اسینتوباکترها جزء مهمترین ارگانیسم های موجود در فلور طبیعی پوست هستند. همچنین قارچ ها ومخمرها اغلب درچین های پوستی و مایکوباکتریوم های اسید فست در مناطق (غیر بیماریزا)غنی از ترشحات چربی گوش خارجی و نواحی تناسلی می توان یافت.
طبقه بندی آب های آلوده
دید کلی
آب ، شرط وجود حیات میباشد و اکثر قریب به اتفاق واکنشهای شیمیایی در محیط آبی صورت میگیرد. آب به علت پاره ای خواص ویژه اساسی نقش تنظیم کننده ای در طبیعت داشته و آن را در برابر تغییرات ناگهانی دما حفظ میکند. آب بعد از مصارف گوناگون (خانگی ، کشاورزی و صنعتی و …) تبدیل به پساب میشود. برای جلوگیری از آلودگی آب و محیط زیست توسط این پسابها باید راهکارهایی برای تصفیه و استفاده مجدد از آنها اتخاذ کرد.
طبقه بندی آبهای آلوده
آبهای آلودهای که پس از تصفیه دوباره میتوان استفاده کرد:
1. آبهای آلودهای که در کارخانجات و مراکز صنعتی تولید شده ، بهشدت سمی هستند و نمیتوان برای مصارف خانگی استفاده کرد و برای برگشت دوباره به محیط زیست باید بهصورت دقیق تصفیه شوند.
2. آبهایی که مصارف خاصی داشته ، قابل استفاده مجدد نمیباشند. مانند آبهای صنایع -نوشابه سازی
فاضلاب صنعتی
فاضلاب و پس آبهای مراکز صنعتی ، کشاورزی و همینطور محلهای مسکونی از آلوده کنندههای عمده آبهای زیرزمینی و آبهای سطحی بویژه آبهای رودخانهها ، دریاها و دریاچهها هستند. با این فاضلابها و همینطور عوامل مؤثر در آلودگی فاضلاب و پس آبها آشنا میشویم.
پتانسیل و ظرفیت اکسیداسیون ، معیاری برای تعیین آلودگی فاضلابها
پتانسیل و ظرفیت اکسیداسیون آبها ، یکی از معیارهای مهم آلودگی آنهاست. بطوری که میدانیم اکسیژن محلول در آب ، عامل اساسی زندگی و رشد حیوانات و گیاهان است. زندگی این موجودات بستگی به حداقل اکسیژن محلول در آب دارد. ماهی بیش از سایر جانداران و بی مهرهگان در درجه دوم و باکتریها کمتر از تمام موجودات آبزی به اکسیژن محلول در آب نیاز دارند. در یک آب معمولی که ماهی در آن پرورش مییابد، غلظت اکسیژن محلول نباید کمتر از 5 میلیگرم در لیتر باشد و این مقدار در آبهای سرد به 6 میلیگرم در لیتر افزایش مییابد.
در صورتی که مقدار اکسیژن محلول در آب کمتر از حداقل مجاز برای زندگی جانداران آبزی باشد، آن آب ، آلوده تلقی میگردد. وجود مواد آلی در آب ، موجب مصرف و تقلیل مقدار اکسیژن محلول میگردد. غالب ترکیبات آلی موجود در آب دارای کربن هستند و فعل و انفعال مهمی که در محیط آبی به کمک باکتریهای خاصی انجام میپذیرد به ترتیب زیر است:
در این واکنش به ازاء 12 گرم کربن ، 32 گرم اکسیژن مصرف میشود. اگر فرض کنیم که مقداری روغن که حاوی 12 گرم کربن بوده ، در آب ریخته شود، با در نظر گرفتن حداکثر مقدار اکسیژن محلول در آب در شرایط معمولی (میلیگرم در لیتر) این مقدار روغن آبی در حدود 3555 لیتر را فاقد اکسیژن نموده و به معنی دیگر کاملا آلوده مینماید.
میزان مواد آلی در فاضلابها
بطوری که قابل پیش بینی است فاضلابها و پس آبها حاوی مقدار بسیار زیادی مواد آلی است. تقریبا آثار کلیه مواد مصرف در زندگی اجتماعی و همینطور صنایع ، در فاضلابها وجود دارد. تخلیه فاضلابها و پس آبها در آبهای معمولی آنها را به سرعت آلوده میکند و این در واقع زاییده وجود مقادیر بسیار زیاد مواد آلی در فاضلابها و پس آبها.
اکسیژن مورد نیاز جهت اکسیداسیون یک فاضلاب
اکسیژن مورد نیاز جهت اکسیداسیون یک فاضلاب ، پس آب و یا آب آلوده معیار مناسبی برای آگاهی از حدود مقدار مواد آلوده کننده موجود در آنهاست. دو روش تعیین میزان آلودگی که بر اساس یاده شده در بالا متکی هستند، تحت عناوین COD و BOD شناخته شدهاند.
خانواده انتروباکتریاسه -جنس کلبسیلا
جنس کلبسیلا:
این باکتری ها مانند همه اعضای خانواده انتروباکتریاسه گرم منفی و هوازی و بی هوازی اختیاری اند.اغلب انتروباکتریاسه ها از مسیر مختلط اسیدی در محیط بی هوازی تخمیر را انجام می دهند امااعضای جنس کلبسیلا این کار را از مسیر تخمیر بوتاندیول انجام می دهند وچرخه هوازی تولید انرژی را مانند سایر انتروباکتریاسه ها از مسیر چرخه کربس پیش می برند.
این ارگانیسم ها غیر متحرک،دارای کپسول،که کپسول در کلبسیلا بزرگ و منظم است به همین دلیل کلونی آنها بزرگ وبسیار موکوییدی وباطولانی شدن زمان کشت تمایل به یکی شدن دارند که می تواند یکی از راههای شناسایی آنها نسبت به سایر انترو باکتریاسه ها باشد..سه آنتی ژن مهم درانتروباکتریاسه ها وجود دارد که شامل آنتی ژن O یا آنتی ژن سو ماتیک یا لیپو پلی ساکاریدی،آنتی ژن H یا آنتی ژن تاژکی،آنتی ژن K یا آنتی ژن کپسولی که از میان آنها در جنس کلبسیلا دو آنتی ژن O,K وجود دارد که از میان آنها آنتی ژن K مهمترین ابزار
تعیین سرو تیپ گونه های کلبسیلا است.
Gram Stain (رنگ آمیزی گرم)
رنگآمیزی گرم
رنگآمیزی گرم یکی از مهمترین ومتداولترین روشهای رنگ آمیزی در باکتریشناسی است که اولین بار توسط کریستین گرم ابداع شد. دراین رنگ آمیزی باکتریها بر مبنای رنگ باکتری پس ازرنگ آمیزی به دودسته گرم مثبت و گرم منفی تقسیم میشوند. رنگ باکتری پس ازرنگ آمیزی به توانایی حفظ رنگ اول وبه عبارتی به ساختمان دیواره سلولی باکتری بستگی دارد. دررنگ آمیزی گرم باکتریهای گرم مثبت پس ازرنگ آمیزی به رنگ بنفش وباکتریهای گرم منفی به رنگ قرمز مشاهده میشود.
گرچه هر دو گروه یعنی باکتریهای گرم مثبت و منفی دارای دیواره میباشند ولی فرق بین این دو گروه مربوط به خواصی است که در ساختمان دیواره سلولی آنها وجود دارد. اساس ساختمان در دیواره سلولی باکتریهای گرم مثبت یک لایه ضخیمیاست از پپتیدوگلیکان، ولی در باکتریهای گرم منفی ضخامت آن به حداقل میرسد.
نحوه رفع سختی آب
آب سخت آبی است که حاوی نمک های معدنی از قبیل ترکیبات کربناتهای هیدروژنی، کلسیم، منیزیم و ... است. سختی آب بر دو نوع است: دایمی و موقت.
تغییرات سختی آب بر حسب آنکه آب در موقع نفوذ در زمین از قشرهای آهکی و منیزیمی و گچی گذشته و یا نگذشته باشد، کم یا زیاد میشود. آبهای نواحی آهکی، سختی زیادتری تا آبهای نواحی گرانیتی و یا شنی دارند. سختی آب در عرض سال هم ممکن است تغییر نماید. معمولاً سختی آبها در فصل باران کم و در فصل خشکی زیاد میشود.
مضرات آب سخت:
آب سخت برای مصرف در کارخانجات مناسب نیست. از مضرات آن ایجاد قشر آهکی بر روی جداره دیگ و خوردگی آن می شود.
سختی آب، عامل تشکیل رسوب در دیگهای بخار، مبدلهای حرارتی، برجهای خنک کننده و سیستمهای سرد کننده می باشد. اگر آب سخت برای شستشو به کار رود، صابون هدر می رود. در صنایع نساجی و رنگرزی کیفیت رنگ افت می کند. انحلال سود سوز آور در آب، منیزیم را به صورت هیدروکسید منیزیم رسوب می دهد. سختی بیش از حد باعث سوء هاضمه و بروز بیماریهای کلیوی می شود.
جهت رفع سختی آب، تعداد زیادی مواد شیمیایی موجود است، که دارای کربنات سدیم هستند. این مواد را قبل از ورود آب، به دیگ ها اضافه می کنند. که باعث گرفتن سختی آب می شود. و یا در دیگ بر اثر افزودن این مواد، آهک و گچ را رسوب میدهند (باعث شناور شدن رسوب در آب دیگ می شود) و دیگر این رسوب، محکم به جدار دیگ نمیچسبد بطوری که میتوان آنرا به آسانی پاک نمود.
عناصر ناچیز موجود در آب Tracc E lement
برخی از این عناصر بعنوان مواد غذائی برای زندگی جانوران و گیاهان شناخته می شوند و مقدار كم آنها مورد نیاز و مقدار زیاد آنها سمی است . مثل هیدروژن – اكسیژن – فسفر – پتاسیم – گوگرد – منیزیوم – كلسیم – میكرو و ماكرو نوتریونها ( Cl- CO – mo – fe- zn - , … ) كه هركدام بعنوان سازنده زیست جرم یا كنترل عملكرد متابولیكی ارگانیسم ها در آب وجود دارند و منبع آنها اكثراً كانی های موجود در آب است .
برخی عناصر ناچیز از لحاظ مسائل محیط زیست بسیار با اهمیت هستند مثل سرب یا جیوه یا كادمیوم ( چون به غشا، سلولها متصل شده و روند انتقال مواد از راه دیواره سلولها را مختل می نمایند ) . بعضی از شبه فلزات یعنی عناصری كه حد فاصل فلزها و غیر فلز ها قرار دارند نیز آلاینده های مهمی برای آب به حساب می آیند – آرسنیك – سلنیم – آنتیموان در این زمینه حائز اهمیت هستند . در زیر به شرح این عناصر و اثر آنها در محیط زیست آبی می پردازیم :
آرسنیك AS
جذب حدود 100میلی گرم از این عنصر می تواند سبب مسمومیت انسان شود . جذب دوزهای اندك آرسنیك در زمان دراز و به دفعات متعدد سبب بروز مسمومیت مزمن می شود . آرسنیك عنصری سرطان زاست و قتل های زیادی با آن صورت گرفته است . احتراق ذغال سنگ باعث ورود مقدار قابل توجهی آرسنیك به محیط زیست می شود كه بیشتر این مقدار به منابع آبی وارد می گردد .
Negative Stain (رنگ آمیزی منفی)
Negative Stain Procedure
To conduct a proper negative stain the following procedure should be followed:
1. Place a very small drop (more than a loop full--less than a free falling drop from the dropper) of nigrosin near one end of a well-cleaned and flamed slide.
2. Remove a small amount of the culture from the slant with an inoculating loop and disperse it in the drop of stain without spreading the drop.
![]() |
3. Use another clean slide to spread the drop of stain containing the organism using the following technique.
![]() |
4. Rest one end of the clean slide on the center of the slide with the stain. Tilt the clean slide toward the drop forming an acute angle and draw that slide toward the drop until it touches the drop and causes it to spread along the edge of the spreader slide. Maintaining a small acute angle between the slides, push the spreader slide toward the clean end of the slide being stained dragging the drop behind the spreader slide and producing a broad, even, thin smear.