سعی بر آن است که مطالب مرجع تخصصی آب و فاضلاب شامل مسایل ، مقالات و اخبار عمران آب و فاضلاب,آب و فاضلاب و به صورت تخصصی فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب و صنعت آب و فاضلاب باشد.
دانشنامه آنلاین آب و فاضلاب
رشته های مرتبط:مهندسی عمران آب و فاضلاب،مهندسی تکنولوژی آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب،محیط زیست،مهندسی بهداشت محیط،مهندسی آب،مهندسی شیمی و...
امیرحسین ستوده بیدختی
استاندارد روش روزمره نمونه گیری آب
۱۳۸۹/۰۴/۲۱
12:0
|
استاندارد روش روزمره نمونه گیری آب
1 ـ هدف
هدف از ارائه این دستورالعمل بیان و چگونگی روشهائی است که مناسب نمونهگیری روزمره از آب جهت آزمونهای تجزیه شیمیائی , فیزیکی و میکروبیولوژی میباشد .
2 ـ دامنهکاربرد
2 ـ 1 ـ کاربرد این روشها فقط در مقیاس عمومی و برای آزمونهای روزمره کنترلی در جهت شناخت تغییرات ویژگیها آب در رسیدن به حدود بحرانی مناسب بوده و در موارد داوری و یا مورد خاص که به دقت عمل بیشتری احتیاج دارد باید از استاندارد روش نمونهگیری آب ( استاندارد شماره 2347 ایران ) استفاده شود .
2 ـ 2 ـ با حذف سترون کردن ظروف نمونهگیری روشهای نمونهگیری این استاندارد در مورد آزمونهای شیمیائی و فیزیکی نیز بکار میرود .
1 ـ هدف
هدف از ارائه این دستورالعمل بیان و چگونگی روشهائی است که مناسب نمونهگیری روزمره از آب جهت آزمونهای تجزیه شیمیائی , فیزیکی و میکروبیولوژی میباشد .
2 ـ دامنهکاربرد
2 ـ 1 ـ کاربرد این روشها فقط در مقیاس عمومی و برای آزمونهای روزمره کنترلی در جهت شناخت تغییرات ویژگیها آب در رسیدن به حدود بحرانی مناسب بوده و در موارد داوری و یا مورد خاص که به دقت عمل بیشتری احتیاج دارد باید از استاندارد روش نمونهگیری آب ( استاندارد شماره 2347 ایران ) استفاده شود .
2 ـ 2 ـ با حذف سترون کردن ظروف نمونهگیری روشهای نمونهگیری این استاندارد در مورد آزمونهای شیمیائی و فیزیکی نیز بکار میرود .
20 نکته درباره آب
۱۳۸۹/۰۴/۲۱
12:0
|
- بدن بدون آب درست عمل نمی كند و به طور مؤثر به سوخت و سوز چربیها نمی پردازد.
- کمبود آب در بدن در اثر مصرف كمتر از نیاز آن، خود را به صورت اضافه وزن ظاهری نشان خواهد داد.
- برای رهایی از آبهای زاید و مزاحم بین سلولی باید آب بیشتری بنوشید.
نوشیدن آب
- جهت كاهش وزن، نوشیدن آب ضروری است، ولی چقدر آب كافی است؟
به طور متوسط هر انسانی به نوشیدن هشت لیوان آب در شبانه روز احتیاج دارد، این یعنی حدود دو لیتر آب آشامیدنی، با این حال، افرادی كه اضافه وزن دارند به ازای هر 5/12 كیلو اضافه وزن احتیاج به نوشیدن یك لیوان آب اضافی دارند. اگر شما ورزش می كنید، یا یك روز گرم و خشك تابستان را بیشتر زیر نور خورشید پشت سر می گذارید میزان مصرف آب نیز باید به تناسب افزایش یابد.
آب نوشیدنی شما بهتر است، خنك باشد چون آب خنك بهتر جذب سیستم می شود تا آب گرم و شاید به همین دلیل است كه همه ما نوشیدن آب خنك را ترجیح می دهیم. همچنین شواهدی وجود دارد كه اثبات می كند، نوشیدن آب خنك در واقع به سوخت و سوز كالریها هم كمك می كند.
- کمبود آب در بدن در اثر مصرف كمتر از نیاز آن، خود را به صورت اضافه وزن ظاهری نشان خواهد داد.
- برای رهایی از آبهای زاید و مزاحم بین سلولی باید آب بیشتری بنوشید.
نوشیدن آب
- جهت كاهش وزن، نوشیدن آب ضروری است، ولی چقدر آب كافی است؟
به طور متوسط هر انسانی به نوشیدن هشت لیوان آب در شبانه روز احتیاج دارد، این یعنی حدود دو لیتر آب آشامیدنی، با این حال، افرادی كه اضافه وزن دارند به ازای هر 5/12 كیلو اضافه وزن احتیاج به نوشیدن یك لیوان آب اضافی دارند. اگر شما ورزش می كنید، یا یك روز گرم و خشك تابستان را بیشتر زیر نور خورشید پشت سر می گذارید میزان مصرف آب نیز باید به تناسب افزایش یابد.
آب نوشیدنی شما بهتر است، خنك باشد چون آب خنك بهتر جذب سیستم می شود تا آب گرم و شاید به همین دلیل است كه همه ما نوشیدن آب خنك را ترجیح می دهیم. همچنین شواهدی وجود دارد كه اثبات می كند، نوشیدن آب خنك در واقع به سوخت و سوز كالریها هم كمك می كند.
نقش میکروارگانیسمها در هزینه های نگهداري
۱۳۸۹/۰۴/۲۰
12:0
|
اوقات اجرای این نقش برای صنایع ضرر و زیانهایی بدنبال دارد، از جمله
خوردگی فلزات و تخریب بتن ،تجزیه نا خواسته مواد مختلف، آلودگی سوخت،
روانکارها، مخازن ذخیره سوخت، آب خنک کننده موتور و .... میکروارگانیسمها
قادر هستند هیدروکربن های سوخت و روانکار را به عنوان منابع کربنی مصرف
کنند و در سوخت و روانکار رشد نمایند و این امر می تواند منجر به بروز
خساراتی از جمله کاهش کیفیت سوخت و روانکار، تشکیل لجن، افزایش میزان آب،
تولید عوامل فعال کننده سطح که می تواند باعث امولسیونه کردن سوخت/آب شود،
خوردگی مخازن و لوله های سیستم ذخیره سوخت و روانکار، تولید جامدات معلق در
سوخت، تخریب هیدروکربنها، مسدود کردن و کاهش عمر فیلترها، فولینگ انژکتور،
افزایش میزان گوگرد سوخت، مصرف مواد افزودنی روانکارها، کاهش عمر قطعات
موتور، نفوذ به لایه محافظ مخازن و گاهی اوقات معضلات سلامتی شود. لذا
کنترل و پیشگیری از رشد میکروارگانیسمها در محیطهای صنعتی، نقش موثری در
کاهش هزینه های نگهداری و تعمیرات خواهد داشت.
واژه های کلیدی: میکروارگانیسم - خوردگی میکروبی – آلودگی سوخت – آلودگی روانکار - مخازن ذخيره سوخت و روغن – نت.
1- مقدمه:
معمولاً شنیدن واژه میکروب و میکروارگانیسم، عوامل مسبب بیماریهای عفونی را به ذهن متبادر می کند، اما میکروارگانیسمهای بیماریزا تنها حدود 1/0 درصد از کل میکروارگانیسمهای موجود در کره زمین را که بسیاری از آنها مفید بوده و حیات در کره زمین بدون آنها امکانپذیر نمی باشد، تشکیل می دهند. میکروارگانیسمها شامل باکتریها، مخمرها، قارچهای میکروسکوپی و ویروسها هستند. از این میان برخی باکتریها، مخمرها و قارچها(کپکها) مشکلاتی برای سیستمهای صنعتی ایجاد می کنند که خوردگی میکروبی و آلودگی سوخت و روانکارها از مهمترین آنها می باشد. در این مقاله برخی از مشکلات ایجاد شده توسط رشد و تکثیر میکروارگانیسمها و تاثیر آنها در افزایش هزینه های نگهداری و تعمیرات ذکر می شود.
واژه های کلیدی: میکروارگانیسم - خوردگی میکروبی – آلودگی سوخت – آلودگی روانکار - مخازن ذخيره سوخت و روغن – نت.
1- مقدمه:
معمولاً شنیدن واژه میکروب و میکروارگانیسم، عوامل مسبب بیماریهای عفونی را به ذهن متبادر می کند، اما میکروارگانیسمهای بیماریزا تنها حدود 1/0 درصد از کل میکروارگانیسمهای موجود در کره زمین را که بسیاری از آنها مفید بوده و حیات در کره زمین بدون آنها امکانپذیر نمی باشد، تشکیل می دهند. میکروارگانیسمها شامل باکتریها، مخمرها، قارچهای میکروسکوپی و ویروسها هستند. از این میان برخی باکتریها، مخمرها و قارچها(کپکها) مشکلاتی برای سیستمهای صنعتی ایجاد می کنند که خوردگی میکروبی و آلودگی سوخت و روانکارها از مهمترین آنها می باشد. در این مقاله برخی از مشکلات ایجاد شده توسط رشد و تکثیر میکروارگانیسمها و تاثیر آنها در افزایش هزینه های نگهداری و تعمیرات ذکر می شود.
آزمون جارتست
۱۳۸۹/۰۴/۲۰
12:0
|
آزمون جارتست
اگر چه اخیرا پیشرفت هایی در شناخت مکانیزم فرایند انعقاد حاصل شده اما هنوز از آن به عنوانیک دانش دقیق و جامع نام برده نمی شود.از این رو انتخاب و به دست آوردن مقادیر بهینه از منعقد کننده ها به جای آن که از طریق کمی و فرمول محاسبه شود به روش تجربی و با آزمایش جار ( Jar) تعیین می گردد.آزمون جار بر روی هر آبی که قرار است عملیات انعقاد بر روی آن انجام شود باید صورت بگیرد.و با هر تغییر قابل ملاحظه ای در کیفیت آب مورد نظر تکرار شود.
شرح آزمون:
آزمون جار با استفاده از تعدادی ظروف شیشه ای که حداقل دارای یک لیتر گنجایش و از لحاظ اندازه و شکل یکسان هستند انجام می شود.معمولا از شش ظرف شیشه ای و یک دستگاه همزن که به طور همزمان محتویات همه ی ظرف ها را هم می زند استفاده می شود.هر یک از شش ظرف به مقدار یک لیتر از آبی که کدورت،قلیائیت و PH آن از قبل تعیین شده پر می شود.از یک ظرف شیشه ای به عنوان کنترل کننده استفاده می شود.در حالی که در 5 ظرف باقی مانده در مقادیر مختلف PH مقدار متفاوتی منعقد کننده یا منعقد کننده ها را اضافه می کنند تا آنجا که حداقل مقادیر کدورت باقی مانده به دست آید.
اگر چه اخیرا پیشرفت هایی در شناخت مکانیزم فرایند انعقاد حاصل شده اما هنوز از آن به عنوانیک دانش دقیق و جامع نام برده نمی شود.از این رو انتخاب و به دست آوردن مقادیر بهینه از منعقد کننده ها به جای آن که از طریق کمی و فرمول محاسبه شود به روش تجربی و با آزمایش جار ( Jar) تعیین می گردد.آزمون جار بر روی هر آبی که قرار است عملیات انعقاد بر روی آن انجام شود باید صورت بگیرد.و با هر تغییر قابل ملاحظه ای در کیفیت آب مورد نظر تکرار شود.
شرح آزمون:
آزمون جار با استفاده از تعدادی ظروف شیشه ای که حداقل دارای یک لیتر گنجایش و از لحاظ اندازه و شکل یکسان هستند انجام می شود.معمولا از شش ظرف شیشه ای و یک دستگاه همزن که به طور همزمان محتویات همه ی ظرف ها را هم می زند استفاده می شود.هر یک از شش ظرف به مقدار یک لیتر از آبی که کدورت،قلیائیت و PH آن از قبل تعیین شده پر می شود.از یک ظرف شیشه ای به عنوان کنترل کننده استفاده می شود.در حالی که در 5 ظرف باقی مانده در مقادیر مختلف PH مقدار متفاوتی منعقد کننده یا منعقد کننده ها را اضافه می کنند تا آنجا که حداقل مقادیر کدورت باقی مانده به دست آید.
اندازه گیری اسیدیته
۱۳۸۹/۰۴/۱۹
12:0
|
مواد و محلولهای مورد نیاز:
الف- شناساگرها
1. الف- متیل اورانژ: 0/5 گرم متیل اورانژ را در یک لیتر آب مقطر حل می کنند.
درجه حل کرده و به آن یک گرم فنل فتالئین را در100میلی لیتر الکل95درصد
100میلی لیتر آب مقطر جوشیده و سرد شده می افز ایند .سپس قطره قطره محلول 0,02 نرمال
هیدروکسید سدیم اضافه می کنند تا رنگ صورتی کمرنگی ظاهر شود.
ب – محلول 0,02 نرمال هیدروکسید سدیم :این محلول بهتر است در ظرف پلی اتیلنی نگهداری
موجود در هوا باید در پوش آن کاملاً بسته باشد. CO2 شود در ضمن جهت جلوگیری از تاثیر
را در آب مقطر حل کرده و Na2S2O35H2O ج- محلول 0/1 نرمال تیوسولفات سدیم 25 گرم
حجم آنرا به یک لیتر برسانید.
الف- شناساگرها
1. الف- متیل اورانژ: 0/5 گرم متیل اورانژ را در یک لیتر آب مقطر حل می کنند.
درجه حل کرده و به آن یک گرم فنل فتالئین را در100میلی لیتر الکل95درصد
100میلی لیتر آب مقطر جوشیده و سرد شده می افز ایند .سپس قطره قطره محلول 0,02 نرمال
هیدروکسید سدیم اضافه می کنند تا رنگ صورتی کمرنگی ظاهر شود.
ب – محلول 0,02 نرمال هیدروکسید سدیم :این محلول بهتر است در ظرف پلی اتیلنی نگهداری
موجود در هوا باید در پوش آن کاملاً بسته باشد. CO2 شود در ضمن جهت جلوگیری از تاثیر
را در آب مقطر حل کرده و Na2S2O35H2O ج- محلول 0/1 نرمال تیوسولفات سدیم 25 گرم
حجم آنرا به یک لیتر برسانید.
ميكروب شناسي آب
۱۳۸۹/۰۴/۱۹
12:0
|
•ويژگي هاي ميكروبي آب آشاميدني مبناي قضاوت در مورد تعيين قابليت شرب آبها از نقطه نظر بيولوژيكي قرار مي گيرد.
•اصولاً آبي كه به مصرف مي رسد، بايد از ميكروارگانيسم هاي بيماريزاي شناخته شده و باكتري هاي نشانگر عاري باشد.
•آب آشاميدني شبكه استريل نيست پس مي تواند حاوي ميكروب غيربيماريزا باشد.
شمارش كلي باكتري ها – توتال كانت (هتروتروفيک پليت کانت):
•آبهاي سالم ممكن است داراي تعداد زيادي باكتري باشند.
•آبهايي كه از لايه هاي گچي و آهكي عبور مي كنند، داراي باكتري هاي زيادتري مي باشند.
•به ندرت آب بدون ميكروب ديده شده است.
•اصولاً آبي كه به مصرف مي رسد، بايد از ميكروارگانيسم هاي بيماريزاي شناخته شده و باكتري هاي نشانگر عاري باشد.
•آب آشاميدني شبكه استريل نيست پس مي تواند حاوي ميكروب غيربيماريزا باشد.
شمارش كلي باكتري ها – توتال كانت (هتروتروفيک پليت کانت):
•آبهاي سالم ممكن است داراي تعداد زيادي باكتري باشند.
•آبهايي كه از لايه هاي گچي و آهكي عبور مي كنند، داراي باكتري هاي زيادتري مي باشند.
•به ندرت آب بدون ميكروب ديده شده است.
باكتري هاي آهن
۱۳۸۹/۰۴/۱۸
12:0
|
•اين باكتري ها در آب هاي حاوي آهن رشد مي كنند.
•باكتري هاي آهن ميكروارگانيسم هايي هستند كه قادر به متابوليسم آهن دو ظرفيتي محلول و تبديل نمودن آن به آهن سه ظرفيتي نامحلول مي باشند.
•آهن حاصله در غلاف اين باكتري ها رسوب نموده و مقادير زيادي رسوبات قهوه اي لزج تشكيل مي شود.
•اين باكتري ها آهن مورد نياز خود را از ديواره لولهآهني و يا از آب به دست مي آورند.
•رشد زياد اين باكتري در آب مي تواند سبب بروز مشكلاتي مانند مسدود شدن لوله انتقال آب، زنگ زدگي، اختلال در سيستم هاي صنعتي از جمله تصفيه خانه ها و كاهش انتقال حرارت در مبدل حرارتي شود.
•با مرگ باكتري هاي آهن كه رنگ آجري قرمز همراه با رسوب و بوي ناخوشايند در آب مشاهده مي شود.
•رشد باكتري آهن و افزايش رسوبات سبب رشد بيشتر ساير ميكروب ها مي شود.
•باكتري هاي آهن ميكروارگانيسم هايي هستند كه قادر به متابوليسم آهن دو ظرفيتي محلول و تبديل نمودن آن به آهن سه ظرفيتي نامحلول مي باشند.
•آهن حاصله در غلاف اين باكتري ها رسوب نموده و مقادير زيادي رسوبات قهوه اي لزج تشكيل مي شود.
•اين باكتري ها آهن مورد نياز خود را از ديواره لولهآهني و يا از آب به دست مي آورند.
•رشد زياد اين باكتري در آب مي تواند سبب بروز مشكلاتي مانند مسدود شدن لوله انتقال آب، زنگ زدگي، اختلال در سيستم هاي صنعتي از جمله تصفيه خانه ها و كاهش انتقال حرارت در مبدل حرارتي شود.
•با مرگ باكتري هاي آهن كه رنگ آجري قرمز همراه با رسوب و بوي ناخوشايند در آب مشاهده مي شود.
•رشد باكتري آهن و افزايش رسوبات سبب رشد بيشتر ساير ميكروب ها مي شود.
اندازهگیری کل مواد معلق
۱۳۸۹/۰۴/۱۸
12:0
|
اندازهگیری کل مواد معلق
4-1- خلاصه روش
مواد معلق بوسیله صاف کردن از روی یک لایه پنبه کوهی در داخل بوته گوچ بدست میآید .
4-2- مواد لازم :
4-2-1- شیر پنبه کوهی - شیر پنبه کوهی را میتوان از پنبه کوهی شسته شده ( در اسید ) در آب تهیه کرد . برای این منظور کافی است 15 گرم پنبه کوهی را در آب بحال تعلیق درآورد . چنانچه پنبه کوهی حاوی ذرات بسیار ریز باشد با عمل ته نشین کردن میتوان ذرات ریز را از شیر آسبست جدا کرد .
4-3- روش
4-3-1- با دقت کامل یک لایه 3 میلیمتری از شیر آسبست در ته بوته گوچ بسازید . برای این منظور ابتدا بوته را بمقدار لازم از شیر آسبست که قبلا خوب مخلوط شده است پر کنید . سپس آنرا برای دو دقیقه بگذارید تا ذرات سنگینتر ته نشین شود و سپس با همان مقدار خلائی که نمونه را صاف میکنید بوته را با وصل کردن به دستگاه مکنده تحت تأثیر مکش قرار دهید و لایه پنبه کوهی را با عبور دادن مقداری آب از میان آن شستشو دهید . بوته آماده شده را برای مدت یکساعت در اتو 103-105 درجه سانتیگراد خشک کرده پس از خنک کردن بوته در دسیکاتور آنرا وزن کنید .
4-3-2- مقادیر 10 میلی لیتری از نمونه را که بخوبی تکان داده شده است در بوته وزن شده تحت مکش صاف کنید .
4-1- خلاصه روش
مواد معلق بوسیله صاف کردن از روی یک لایه پنبه کوهی در داخل بوته گوچ بدست میآید .
4-2- مواد لازم :
4-2-1- شیر پنبه کوهی - شیر پنبه کوهی را میتوان از پنبه کوهی شسته شده ( در اسید ) در آب تهیه کرد . برای این منظور کافی است 15 گرم پنبه کوهی را در آب بحال تعلیق درآورد . چنانچه پنبه کوهی حاوی ذرات بسیار ریز باشد با عمل ته نشین کردن میتوان ذرات ریز را از شیر آسبست جدا کرد .
4-3- روش
4-3-1- با دقت کامل یک لایه 3 میلیمتری از شیر آسبست در ته بوته گوچ بسازید . برای این منظور ابتدا بوته را بمقدار لازم از شیر آسبست که قبلا خوب مخلوط شده است پر کنید . سپس آنرا برای دو دقیقه بگذارید تا ذرات سنگینتر ته نشین شود و سپس با همان مقدار خلائی که نمونه را صاف میکنید بوته را با وصل کردن به دستگاه مکنده تحت تأثیر مکش قرار دهید و لایه پنبه کوهی را با عبور دادن مقداری آب از میان آن شستشو دهید . بوته آماده شده را برای مدت یکساعت در اتو 103-105 درجه سانتیگراد خشک کرده پس از خنک کردن بوته در دسیکاتور آنرا وزن کنید .
4-3-2- مقادیر 10 میلی لیتری از نمونه را که بخوبی تکان داده شده است در بوته وزن شده تحت مکش صاف کنید .
لیست مطالب
.::.
[ مطالب قدیمیتر ]