محلول سازی
نگاه کلی :
بیشتر واکنش های شیمیایی در طبیعت در حالت محلول انجام می گیرند،زیرا لازمه ی انجام واکنش ها برخورد مؤثر ذرات واکنش دهنده با یکدیگر است، که در حالت محلول این برخورد های مؤثر بیشتر و بهتر است.
در کل محلول، مجموعه موادی است که از یک ماده به عنوان حلال (مثل آب،تتراکلرید کربن، الکل،...) و یک یا چند ماده به عنوان ماده ی حل شونده (مثل ید ،سود،...) تشکیل شده است.
برای آنکه در محلول سازی ماده ای در ماده ی دیگری حل شود، ابتدا باید پیوند بین ذرات ماده ی حلال شکسته شود،که این عمل گرماگیر است.در مرحله دوم بین حلال و ماده ی حل شدنی پیوند برقرار می شود که این عمل انرژی زا است.در مرحله سوم یون ها به وسیله آب احاطه می شوند که این عمل نیز انرژی زا است. و در مرحله آخر تشکیل پیوند ماده ی حل شدنی است که آن نیز گرماگیر است.
اگر میزان انرژی مصرفی از میزان انرژی آزاد شده بیشتر باشد واکنش گرماگیر و اگر میزان انرژی آزاد شده از انرژی مصرفی کمتر باشد واکنش گرماگیر است که بیشتر واکنش های شیمیایی از این نوع هستند.
عامل دیگری که در انحلال پذیری مواد نقش دارد عامل دما و تغییر بی نظمی است. در واکنش های گرماگیر افزایش دما و بی نظمی باعث افزایش انحلال پذیری می شود.و در واکنش های گرمازا افزایش دما و بی نظمی باعث کاهش انحلال پذیری می شود.
چون در هنگام محلول سازی اندازه گیری حجم برای ما آسانتر است در نتیجه تعداد اتم ها، مولکول ها و ... موجود در یک محلول را با اندازه گیری حجم آن محلول مشخص می کنیم. که برای این کار از کمیت غلظت استفاده می کنیم.مولاریته یکی از غلظت هاست که با تبدیل آن به گرم جرم ماده را نیز می توانیم به دست آوریم.
انحلال یونی: مانند حل شدن Nacl در آب که مواد حاصل از واکنش یون اند
انحلال مولکولی: مانند حل شدن مواد غیر قطبی در حلال های قطبی مثل انحلال Br2 در تتراکلریدکربن
مولاریته:
مولاریته یا غلظت مولار که با (M) نشان داده میشود، عبارت است از تعداد وزن مولکول گرم (یا تعداد مول) از یک جسم حل شده در یک لیتر محلول. مول کمیت اساسی است که یک شیمیدان تجزیه با آن سر و کار زیادی دارند. یک مول برابر باX1023 023/ 6 مولکول از یک جسم است. اصطلاح مول در یک مفهوم وسیع برای توصیف مقادیر ترکیبات مولکولی ، عناصر آزاد و یونها بکار میرود. به بیان دیگر وزن تعدادX1023 023/ 6 عدد مولکول ، یون یا عنصر برابر با ۱ مول مولکول ، یون یا عنصر است که به صورت مولکول گرم ، یون گرم یا عنصر گرم نامیده میشود.
تهیه محلولهای مولار:
برای تهیه یک محلول مولار از یک ترکیب باید یک مول از آن را وزن کرده و به مقدار کافی به آن آب اضافه کنیم تا دقیقا یک لیتر محلول بدست آید. به عنوان مثال برای تهیه یک محلول ۲M از اسید سولفوریک باید گرم۱۹۶=۹۸*۲ از اسید سولفوریک را در مقدار کافی آب حل کنیم تا یک لیتر محلول ۲M اسید سولفوریک بدست آید. وقتی یک محلول مایع تهیه میکنیم، حجم محلول به ندرت مساوی مجموع حجمهای اجزا خالص سازنده آن است. معمولا حجم نهایی محلول بیشتر یا کمتر از مجموع حجمهای اجزا سازنده آن است.
از این رو برای تهیه یک محلول معین عملا نمیتوانیم مقدار حلال لازم را پیشبینی کنیم. برای تهیه محلولهای مولار و سایر محلولهایی که بر اساس حجم کل است، معمولا از بالنهای حجمسنجی استفاده میشود. در این صورت برای تهیه یک محلول مقدار دقیق ماده حل شونده را در بالن جای می د هیم و با دقت آن قدر آب میافزائیم و بطور مداوم و با احتیاط هم میزنیم تا سطح محلول به خط نشانهای که روی گردن بالن مشخص شده برسد.
محاسبه غلظت یک محلول بر حسب مولاریته:
برای محاسبه غلظت یک محلول بر حسب مولاریته ابتدا باید تعداد مولهای جسم حل شده را بدست آوریم. تعداد مولهای جسم حل شده از تقسیم کردن وزن آن (برحسب گرم) به وزن فرمولی بدست میآید.
اگر ماده حل شده به صورت مولکولی باشد، در آن صورت تعداد مول از فرمول زیر محاسبه میشود:
وزن مولکولی/گرمهای ماده حل شده=تعداد مولها (مولکول حل شده)
اگر بخواهیم تعداد مولهای یک یون را محاسبه کنیم، باید بجای وزن مولکولی وزن یون مربوطه را در فرمول قرار دهیم. یعنی:
وزن یونی/گرمهای ماده حل شده=تعداد مولها (یون حل شده)
اگر ماده حل شده به صورت اتمی باشد، مثلا نقره فلزی در آن صورت تعداد مولها از فرمول زیر بدست می آید:
وزن اتمی/گرمهای ماده حل شده = تعداد مولها (اتم حل شده)
بعد از بدست آوردن تعداد مولهای ماده حل شده با قرار دادن آن در فرمول غلظت مولار ، مولاریته محلول بدست میآید. یعنی داریم:
لیتر محلول/میلی مولهای ماده حل شده= M
یا
لیتر محلول/تعداد مولهای حل شده=M
وقتی غلظت محلول بر حسب مولاریته بیان میشود، محاسبه مقدار ماده حل شده موجود در یک نمونه معین از محلول آسان است. به عنوان مثال یک لیتر محلول ۲ مولار دارای ۲ مول ماده حل شده است. ۵۰۰ml آن دارای یک مول ماده حل شده ، ۱۰۰ml آن دارای دودهم(./۲) مول ماده حل شده است.
تشخیص محلولهای شیمیایی:
یکی از مهمترین نکاتی که یک آزمایشگر و یا هر فردی که بنحوی در آزمایشگاه با مواد شیمیایی کار می کند باید به آنها توجه داشته باشد نحوه تشخیص محلولهای شیمیایی و طرق شناسایی این محلولهاست . در آزمایشگاه حتماً باید روی محلولها و مواد شیمیایی برچسب خوانا و صحیح که حاوی اطلاعات لازم از محلول است باید نصب شود.
از جمله مشخصات روی برچسب باید موارد زیر باشد:
۱- اسم محلول یا ماده شیمیایی
۲- درجه خلوص
۳- تاریخ تهیه آن
۴- نام تهیه کنننده آن در صورت لزوم
روش و شرایط حفاظتی کار با محلول های اسیدی:
کار با اسیدها بسیار خطرناک است و فقط افرادی که از خطرات ناشی از کار با اسیدها کاملاً اگاهی دارند باید با آنها کارکنند . مراقبتهای زیر را در آزمایشگاههایی که اسیدهای قوی و سایر مایعات سوزان موجود است و برای افراد احتمال خطر هست باید رعایت گردد.
۱- وسایل مناسب وکافی برای شستشو موجود باشد تا چناچه اگر بدن یا لباس افراد به اینگونه مایعات آلوده شد فوراً شستشو داده شود.
۲- مقدار کافی داروی شستشو چشم باید همیشه در محل مناسب و با برچسب مشخص موجود باشد.
۳- اگر خطر پخش شدن و ترشحات اسید در میان باشد باید لباسهای عایق اسید، عینک ، کلاه عایق اسید ، پوتین ، دستکش لاستیکی فراهم باشد.
۴- ظروف محتوی اسیدها بخصوص اسید سولفوریک نبایستی در معرض تابش نور آفتاب قرار گیرد. آنها را در شیشه های کدر و دور ازآفتاب قرار دهیم.
۵- هنگام نقل و انتقال ظروف اسید قبل از حمل اینگونه ظروف بایستی سرپوش ظرف را کمی شل کرد و پس از تخلیه فشار آن درب آنرا محکم بست
نمونه هایی از محلول سازی:
استیک اسید ۲ مولار:
۱۱۶ میلی لیتر از اسید غلیظ را با آب مقطر به حجم ۱۰۰۰ میلی لیتر می رسانیم.
هیدروکلریک اسید ۲ مولار:
۱۷۲ میلی لیتر از اسید غلیظ را با آب مقطر به حجم ۱۰۰۰ میلی لیتر می رسانیم .
نیتریک اسید ۲ مولار:
۱۲۲ میلی لیتر از اسید غلیظ را با آب مقطر به حجم ۱۰۰۰ میلی لیتر می رسانیم.
سولفوریک اسید ۱ مولار:
۵۶ میلی لیتر از اسید غلیظ را به آرامی و همراه با همزدن به حدود ۵۰۰ میلی لیتر آب مقطر اضافه می کنیم. پس از سرد شدن محلول، آنرا با آب مقطر به حجم ۱۰۰۰ می رسانیم.
باریم هیدروکساید ۲/۰ مولار:
۷۰ گرم نمک کریستال آنرا در ۱ لیتر آب حل می کنیم سپس آن را با کاغذ صافی فیلتر کرده و در یک ظرف درپوشدار قرار می دهیم تا تحت دی اکسید کربن هوا قرار نگیرد.
پتاسیم هیدروکساید ۲ مولار:
برای تهیه محلول ۲ مولار از هیدروکساید پتاسیم ۱۱۲ گرم از آن را در ۱ لیتر آب مقطر حل می کنیم.
سدیم هیدروکساید ۵ مولار:
۲۰۰ گرم از آن را در ۱ لیتر آب حل می کنیم. البته باید دقت کرد که انحلال پتاسیم هیدروکساید و سدیم هیدروکساید گرمازاست. در بالن ژوژه آن را به حجم میرسانیم
پس از سرد شدن، سطح محلول از خط نشانه بالن پایین تر خواهد آمد که باید تا خط نشانه دوباره آب بریزیم.
آموزش واترجیمز watergams - جمعه بیست و پنجم تیر ۱۳۹۵
Justification of the Project - پنجشنبه بیست و چهارم تیر ۱۳۹۵
plan first - چهارشنبه بیست و سوم تیر ۱۳۹۵
21 تیرماه، روز جهانی بدون پلاستیک - سه شنبه بیست و دوم تیر ۱۳۹۵
معرفی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
داستان مدیریتی - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
مدیریت مالی چیست - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
What Are We Doing? - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
The AXELOS Family - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
مروری بر استراتژی مایکروسافت در تصاحب لینکدین - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
where PMBOK Guide helps us - جمعه هجدهم تیر ۱۳۹۵
شناخت عوامل تعیینکننده پایداری - چهارشنبه شانزدهم تیر ۱۳۹۵
اخلاقیات کاری: مجموعهای از تصمیمات کوچک - سه شنبه پانزدهم تیر ۱۳۹۵
روش کلر زنی مخازن آب - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
قبل از جهانی شدن چه باید کرد؟ - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
نقش هوش هیجانی در مدیریت سازمان - شنبه دوازدهم تیر ۱۳۹۵
What is PRINCE2? - جمعه یازدهم تیر ۱۳۹۵
کدورت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
فلیم فتومتر - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان DO - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان CO2 - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تعیین مقدار کلراید در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون سدیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون پتاسیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری سولفات در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد کردن محلول های شیمیایی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اسپکتروفتومتری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آشنایی با برخی معرفهای آزمایشگاهی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
لوازم معمولی آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری غلظت یون فسفات در آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایش HPC - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد روش نمونه گیری از پسآبهای صنعتی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
PH متری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری قلیاییت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روش آزمایش P/A حضور- عدم حضور - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
هدایت ویژه آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تهیه محلولهای مولار - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اصطلاحات و تعاریف در آزمایشگاه میکروبیولوژی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
شرح وسایل آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تیتراسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایشات آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اوتریفیکاسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روند تصفیه فاضلاب به روش برکه تثبیت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
بیوفیلمها - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
انواع روش هاي بيولوژيکي تصفيه فاضلاب هاي صنعتي - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
مروری بر آینده شغلی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
قانون مدیریت پسماندها - یکشنبه ششم تیر ۱۳۹۵
تصفیه آب در داخل زمین - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آب های زیرزمینی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
انواع آب معدنی - شنبه پنجم تیر
تعیین کدورت آب
کدورت پدیده ای است که میزان شفافیت آب را مشخص می کند.و به عنوان یک خاصیت ظاهری آب محسوب می گردد.کدورت باعث پراکندگی یا جذب نور در حین عبور آن بر روی یک خط مستقیم در آب می شود.اگر چه کدورت به دلیل وجود مواد معلق در آب نیز به وجود می اید،ولی ارتباط دادن با اندازه های کمی مواد معلق در آب مانند شکل،اندازه و ضریب شکست ذرات موجود در سوسپانسیون که همگی در خاصیت پراکنده ساختن نور دخالت دارند، مشکل است.
روش اولیه اندازه گیری کدورت قدرت عبور نور را از میان آب با قدرت پراکنده سازی و شکسته شدن آن مقایسه می نمایند که این اندازه گیری اساس روش استاندارد تعیین کدورت آب به وسیله کدورت سنج شمعی جکسون است.
الزاما روش های دیگری برای سنجش کدورت های پایین لازم است و در این حالت از روش های نفلومتری و جذب سنجی استفاده می شود.
نفلومتر شدت پراکنده ساختن نور را در دایره خاصی تقریبا در زاویه طرف راست محل برخورد نور با سطح آب را اندازه گیری می نماید.با این روش کدورت های پائین تر از ۰۵/۰ واحد را اندازه می گیرند.و رنگ آب در آن تاثیری ندارد. با استفاده از روش جذب سنجی میزان جذب نور توسط ذرات موجود در آب اندازه گیری می شود. در جذب سنجی رنگ آب در نتیجه تاثیر دارد و میزان دقت این روش به اندازه ی روش نفلومتری نیست.
سنجش کدورت به روش نفلومتری:
مواد مورد نیاز:
آب مقطر نمونه
استاندارد های کدورت
روش کار:
ابتدا با توجه به نوع دستورالعمل دستگاه کدورت سنج دستگاه را کالیبره می کنیم.نمونه را تکان می دهیم تا یکنواخت شود و آن را داخل سل ریخته و در دستگاه کدورت سنج قرار می دهیم.اگر درجه ی دستگاه عددی کمتر از ۴۰ را نشان داد می توانیم مقدار کدورت را مستقیما از روی درجه بندی دستگاه بخوانیم.در غیر این صورت باید نمونه را رقیق کنیم.
محاسبات:
اگر نمونه رقیق نشده اعداد کتر از ۴۰ را نشان دهد،می توانیم نتایج را بر حسب NTU مستقیما از روی درجه بندی دستگاه گزارش کنیم.
برای نمونه ای که رقیق شده به صورت زیر عمل می کنیم:
c ( C + B ) * A = NTU
A = مقدار NTU به دست آمده از روی درجه بندی دستگاه برای نمونه ی رقیق شده.
B = حجم آب عاری از کدورت بر حسب میلی لیتر
C = حجم نمونه ای که برای رقیق کردن برداشته شده بر حسب میلی لیتر
آموزش واترجیمز watergams - جمعه بیست و پنجم تیر ۱۳۹۵
Justification of the Project - پنجشنبه بیست و چهارم تیر ۱۳۹۵
plan first - چهارشنبه بیست و سوم تیر ۱۳۹۵
21 تیرماه، روز جهانی بدون پلاستیک - سه شنبه بیست و دوم تیر ۱۳۹۵
معرفی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
داستان مدیریتی - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
مدیریت مالی چیست - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
What Are We Doing? - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
The AXELOS Family - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
مروری بر استراتژی مایکروسافت در تصاحب لینکدین - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
where PMBOK Guide helps us - جمعه هجدهم تیر ۱۳۹۵
شناخت عوامل تعیینکننده پایداری - چهارشنبه شانزدهم تیر ۱۳۹۵
اخلاقیات کاری: مجموعهای از تصمیمات کوچک - سه شنبه پانزدهم تیر ۱۳۹۵
روش کلر زنی مخازن آب - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
قبل از جهانی شدن چه باید کرد؟ - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
نقش هوش هیجانی در مدیریت سازمان - شنبه دوازدهم تیر ۱۳۹۵
What is PRINCE2? - جمعه یازدهم تیر ۱۳۹۵
کدورت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
فلیم فتومتر - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان DO - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان CO2 - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تعیین مقدار کلراید در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون سدیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون پتاسیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری سولفات در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد کردن محلول های شیمیایی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اسپکتروفتومتری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آشنایی با برخی معرفهای آزمایشگاهی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
لوازم معمولی آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری غلظت یون فسفات در آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایش HPC - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد روش نمونه گیری از پسآبهای صنعتی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
PH متری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری قلیاییت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روش آزمایش P/A حضور- عدم حضور - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
هدایت ویژه آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تهیه محلولهای مولار - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اصطلاحات و تعاریف در آزمایشگاه میکروبیولوژی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
شرح وسایل آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تیتراسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایشات آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اوتریفیکاسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روند تصفیه فاضلاب به روش برکه تثبیت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
بیوفیلمها - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
انواع روش هاي بيولوژيکي تصفيه فاضلاب هاي صنعتي - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
مروری بر آینده شغلی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
قانون مدیریت پسماندها - یکشنبه ششم تیر ۱۳۹۵
تصفیه آب در داخل زمین - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آب های زیرزمینی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
انواع آب معدنی - شنبه پنجم تیر
فلیم فتومتر
در این متد تهیج الکترون ها به وسیله انرژی حرارتی شعله انجام می گیرد.شغله به کار رفته بایستی دارای شرایط زیر باشد:
۱٫ داشتن درجه حرارت کافی
۲٫ اسپکترم آن در اسپکتروم نمونه مداخله ایجاد نکند.
مخلوطی که بیشتر برای سوختن به کار می رود عبارت است از مخلوط اکسیژن و استیلن ( درجه حرارت ۳۰۵۰ درجه سانتی گراد) و یا مخلوط هوا و گاز استیلن (درجه حرارت ۲۲۰۰) و یا مخلوط گاز سوختنی با هوا(۱۸۰۰ درجه ) .
دستگاه به کار رفته برحسب این که دارای فیلتر یا منوکرماتور باشد Flame photometer و یا Flame spectrometer نامیده می شود.در Flame photometer نمونه در یک حلال آلی یا آب حل شده و وسیله ی اتمایزر Atomizer به صورت ذرات ریز داخل شعله پاشیده می شود.حرارت شعله باعث تبخیر حلال شده و نمونه به صورت جامد و بعد به صورت گاز و بالاخره به صورت اتم و یا یون درآمده و انتقال الکترونی در این اجراء صورت می گیرد.
شدت نور منتشر شده پس از عبور از یک عدسی از یک فیلتر مناسب عبور داده شده و به یک فتوسل می تابد و به انرژی الکتریکی تبدیل شده و مقدار آن به وسیله عقربه ی گالوانومتر خوانده می شود.
بایستی فشار گاز سوختنی و هوا در تمام طول مدت آزمایش ثابت بوده و ذرات وارد شده به وسیله اتمایزر نیز یک اندازه باشند.
آماده کردن دستگاه:
ظروف محتوی نمونه را که از جنس پیرکس است را با اسید نیتریک ۱:۱۰ شستشو می دهیم.دستگاه را روشن می کنیم و پس از یک ربع شیر کپسول را باز می کنیم و کلید On (سوئیچ ) را می زنیم.کلیدPower را زده بعد از چند ثانیه کلید ignition را می زنیم تا شعله ظاهر شود.باید شعله رنگ آبی داشته باشد و به صورت مخروط های منظم باشد.
آموزش واترجیمز watergams - جمعه بیست و پنجم تیر ۱۳۹۵
Justification of the Project - پنجشنبه بیست و چهارم تیر ۱۳۹۵
plan first - چهارشنبه بیست و سوم تیر ۱۳۹۵
21 تیرماه، روز جهانی بدون پلاستیک - سه شنبه بیست و دوم تیر ۱۳۹۵
معرفی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
داستان مدیریتی - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
مدیریت مالی چیست - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
What Are We Doing? - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
The AXELOS Family - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
مروری بر استراتژی مایکروسافت در تصاحب لینکدین - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
where PMBOK Guide helps us - جمعه هجدهم تیر ۱۳۹۵
شناخت عوامل تعیینکننده پایداری - چهارشنبه شانزدهم تیر ۱۳۹۵
اخلاقیات کاری: مجموعهای از تصمیمات کوچک - سه شنبه پانزدهم تیر ۱۳۹۵
روش کلر زنی مخازن آب - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
قبل از جهانی شدن چه باید کرد؟ - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
نقش هوش هیجانی در مدیریت سازمان - شنبه دوازدهم تیر ۱۳۹۵
What is PRINCE2? - جمعه یازدهم تیر ۱۳۹۵
کدورت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
فلیم فتومتر - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان DO - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان CO2 - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تعیین مقدار کلراید در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون سدیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون پتاسیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری سولفات در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد کردن محلول های شیمیایی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اسپکتروفتومتری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آشنایی با برخی معرفهای آزمایشگاهی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
لوازم معمولی آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری غلظت یون فسفات در آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایش HPC - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد روش نمونه گیری از پسآبهای صنعتی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
PH متری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری قلیاییت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روش آزمایش P/A حضور- عدم حضور - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
هدایت ویژه آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تهیه محلولهای مولار - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اصطلاحات و تعاریف در آزمایشگاه میکروبیولوژی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
شرح وسایل آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تیتراسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایشات آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اوتریفیکاسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روند تصفیه فاضلاب به روش برکه تثبیت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
بیوفیلمها - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
انواع روش هاي بيولوژيکي تصفيه فاضلاب هاي صنعتي - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
مروری بر آینده شغلی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
قانون مدیریت پسماندها - یکشنبه ششم تیر ۱۳۹۵
تصفیه آب در داخل زمین - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آب های زیرزمینی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
انواع آب معدنی - شنبه پنجم تیر
تعیین در صد سولفات در آب
مواد مورد نیاز:
اسید کلریدریک غلیظ ۳۷ درصد (d = 1.19) کلرور باریم ۱۰۰ گرم در لیتر کلرور باریم (BaCl2.2H2O) را در آب مقطر حل نموده وحجم را به یک لیتر برسانید . محلول نیترات نقره ۰٫۱ نرمال
وسائل مورد نیاز:
بشر ۱۰۰ و ۵۰۰ میلیلیتری کاغذ صافی بافت متوسط (باند سفید) یا واتمن ۴۰ کاغذ صافی بافت ریز (باند آبی) یا واتمن ۴۲
دستورالعمل آزمایش:
یک گرم از نمونه را به دقت وزن نموده و در یک بشر ۱۰۰ میلیلیتری منتقل نمائید .حدود ۲۵ میلیلیتر آب مقطر سرد اضافه نموده و درحالیکه به شدت بههم میزنید، حدود ۵ میلیلیتر اسید کلریدریک غلیظ اضافه نمائید. محلول را گرم کرده و ذرات را با ته میله هم زن خرد نمائید ، تا مطمئن شوید تجزیه بطور کامل انجام شده و سولفاتهای موجود در اسید حل شده اند. مواد باقیمانده در ته ظرف، سیلیس و سایر مواد نامحلول هستند. محلول را تا حجم ۵۰ میلیلیتر رقیق نموده و تا نزدیک نقطه جوش به مدت ۱۵ دقیقه حرارت داده و سپس با کاغذ صافی بافت متوسط یا واتمن ۴۰ در یک بشر ۴۰۰ میلیلیتری صاف نمائید . رسوب را با آب مقطر گرم بشوئید تا حجم محلول به ۲۵۰ میلیلیتر برسد (نکته ۱) . محلول را تا نزدیک نقطه جوش حرارت دهید (نکته ۲). به آرامی قطره قطره ۲۰ میلیلیتر محلول کلرور باریم ضمن هم زدن شدید اضافه نمائید و بگذارید بههمان حال بجوشد (نکته ۳) تا رسوب بطور کامل ظاهرشود. محلول را به مدت ۱۲ تا ۲۴ ساعت زیر نقطه (حدود ۶۰ درجه سانتیگراد) بحال خود بگذارید تا رسوب هضم شود. دقت کنید که حجم محلول حدود ۲۶۰ - ۲۲۵ میلیلیتر باقی بماند. کمبود حجم را با مقطر جبران نمائید . سپس محلول را با کاغذ صافی بافت ریز (باند آبی) بدون خاکستر (Ashless) یا واتمن ۴۲ صاف نمائید .بالاخره رسوب را به کاغذ صافی منتقل نموده و با استفاده از میله شیشه ای سر لاستیکی، آخرین آثار رسوب را از بشر جدا نمائید . سپس رسوب را با آب مقطر گرم شستشو دهید تا عاری از یون کلر گردد. کاغذ صافی مرطوب را به دور رسوب تا بزنید و آن را در بوته چینی یا پلاتینی که قبلا به وزن ثابت رسیده است قرار دهید. بوته را در اون یا در درجه حرارت کم خشک کنید و پس از خشک شدن به آرامی بسوزانید تا در اثر شعله کاغذ صافی سوختهو مواد فرار متصاعد گردند. سپس حرارت را بالا ببرید. هنگامیکه رسوب سفید شد بوته را در کوره در حرارت ۹۰۰ – ۸۰۰ درجه سانتیگراد به مدت نیم ساعت قرار دهید (نکته ۴) . سپس بوته را خارج و پس از سردکردن در دسیکاتور ، وزن نمائید .
نکته ۱: طبق استاندارد ایران ، PH محلول را کنترل کنید کهبین ۱ تا ۱٫۵ باشد. در غیر اینصورت با اسید کلریدریک (۱۱+۱) و یا محلول آمونیاک (۱۶+۱) آن را تنظیم نمائید .
نکته ۲: طبق استاندارد ایران ، محلول را ۵ دقیقه بجوشانید.
نکته ۳: طبق استاندارد ایران ، محلول را ۱۵ دقیقه بجوشانید.
نکته ۴: طبق استاندارد ایران ، به مدت ۱۵ دقیقه در کوره قرار دهید .
محاسبات :
درصد سولفات نمونه برحسب SO3 برابر است با :
% SO3 = 34.3 × وزن رسوب BaSO4
اگر نمونه سنگگچ باشد، درصد سولفات را بصورت CaSO4.2H2O گزارشمیکنند:
% CaSO4.2H2O = 73.77 × BaSO4 وزن رسوب
یادآوری :
آزمایشسریع مورد نظر باشد میتوان زمان هضم را به ۳ تا ۴ کاهش داد با این وجود ممکن است نتایج با مدت ۱۲ تا ۲۴ ساعت تطابق نداشتهباشد. اگر کاغذ صافی خیلی سریع ذغال شود باعث احیا جزئی رسوب BaSO4 به BaS میگردد. هنگام حرارت دادن بوته در کوره نباید شعله تولید گردد (پس از اطمینان از اینکه کاغذ صافی کاملا سوختهشده و رسوب سفید شد آن را در کوره قرار دهید) . محلول صافشده در آزمایش باقیمانده نامحلول را میتوان برای تعیین سولفات بکار برد. رسوب گیری باید در محلول داغ و رقیق صورت گیرد زیرا محلول رقیق داغ هم رسوبیسایر یونها را کاهش میدهد و همچنین رسوبات کامل و درشت میشوند .به همین دلیل محلول را تا حجم ۲۵۰ میلیلیتر رقیق میکنند و تا نزدیک نقطه جوش حرارت میدهند. افزودن آهسته کلرور باریم و هم زدن مداوم منجر به رسوب کردن اولین ذرات میشود که به عنوان هستههای اولیه عمل میکنند و به تدریج همراه رسوب کردن ماده بزرگ میشوند.
قراردادن محلول به مدت ۱۲ تا ۲۴ ساعت باعث هضم رسوب میشود. در عمل هضم ذرات رسوب درشت و قابل صافکردن میشوند و همچنین باعث حذف ناخالصی موجود در شبکههای بلور میگردد. در طی عمل هضم نباید محلول هم زده شود
آموزش واترجیمز watergams - جمعه بیست و پنجم تیر ۱۳۹۵
Justification of the Project - پنجشنبه بیست و چهارم تیر ۱۳۹۵
plan first - چهارشنبه بیست و سوم تیر ۱۳۹۵
21 تیرماه، روز جهانی بدون پلاستیک - سه شنبه بیست و دوم تیر ۱۳۹۵
معرفی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
داستان مدیریتی - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
مدیریت مالی چیست - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
What Are We Doing? - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
The AXELOS Family - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
مروری بر استراتژی مایکروسافت در تصاحب لینکدین - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
where PMBOK Guide helps us - جمعه هجدهم تیر ۱۳۹۵
شناخت عوامل تعیینکننده پایداری - چهارشنبه شانزدهم تیر ۱۳۹۵
اخلاقیات کاری: مجموعهای از تصمیمات کوچک - سه شنبه پانزدهم تیر ۱۳۹۵
روش کلر زنی مخازن آب - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
قبل از جهانی شدن چه باید کرد؟ - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
نقش هوش هیجانی در مدیریت سازمان - شنبه دوازدهم تیر ۱۳۹۵
What is PRINCE2? - جمعه یازدهم تیر ۱۳۹۵
کدورت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
فلیم فتومتر - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان DO - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان CO2 - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تعیین مقدار کلراید در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون سدیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون پتاسیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری سولفات در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد کردن محلول های شیمیایی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اسپکتروفتومتری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آشنایی با برخی معرفهای آزمایشگاهی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
لوازم معمولی آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری غلظت یون فسفات در آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایش HPC - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد روش نمونه گیری از پسآبهای صنعتی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
PH متری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری قلیاییت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روش آزمایش P/A حضور- عدم حضور - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
هدایت ویژه آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تهیه محلولهای مولار - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اصطلاحات و تعاریف در آزمایشگاه میکروبیولوژی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
شرح وسایل آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تیتراسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایشات آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اوتریفیکاسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روند تصفیه فاضلاب به روش برکه تثبیت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
بیوفیلمها - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
انواع روش هاي بيولوژيکي تصفيه فاضلاب هاي صنعتي - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
مروری بر آینده شغلی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
قانون مدیریت پسماندها - یکشنبه ششم تیر ۱۳۹۵
تصفیه آب در داخل زمین - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آب های زیرزمینی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
انواع آب معدنی - شنبه پنجم تیر
فلیم فتومتر
در این متد تهیج الکترون ها به وسیله انرژی حرارتی شعله انجام می گیرد.شغله به کار رفته بایستی دارای شرایط زیر باشد:
1. داشتن درجه حرارت کافی
2. اسپکترم آن در اسپکتروم نمونه مداخله ایجاد نکند.
مخلوطی که بیشتر برای سوختن به کار می رود عبارت است از مخلوط اکسیژن و استیلن ( درجه حرارت 3050 درجه سانتی گراد) و یا مخلوط هوا و گاز استیلن (درجه حرارت 2200) و یا مخلوط گاز سوختنی با هوا(1800 درجه ) .
دستگاه به کار رفته برحسب این که دارای فیلتر یا منوکرماتور باشد Flame photometer و یا Flame spectrometer نامیده می شود.در Flame photometer نمونه در یک حلال آلی یا آب حل شده و وسیله ی اتمایزر Atomizer به صورت ذرات ریز داخل شعله پاشیده می شود.حرارت شعله باعث تبخیر حلال شده و نمونه به صورت جامد و بعد به صورت گاز و بالاخره به صورت اتم و یا یون درآمده و انتقال الکترونی در این اجراء صورت می گیرد.
شدت نور منتشر شده پس از عبور از یک عدسی از یک فیلتر مناسب عبور داده شده و به یک فتوسل می تابد و به انرژی الکتریکی تبدیل شده و مقدار آن به وسیله عقربه ی گالوانومتر خوانده می شود.
بایستی فشار گاز سوختنی و هوا در تمام طول مدت آزمایش ثابت بوده و ذرات وارد شده به وسیله اتمایزر نیز یک اندازه باشند.
آماده کردن دستگاه:
ظروف محتوی نمونه را که از جنس پیرکس است را با اسید نیتریک 1:10 شستشو می دهیم.دستگاه را روشن می کنیم و پس از یک ربع شیر کپسول را باز می کنیم و کلید On (سوئیچ ) را می زنیم.کلیدPower را زده بعد از چند ثانیه کلید ignition را می زنیم تا شعله ظاهر شود.باید شعله رنگ آبی داشته باشد و به صورت مخروط های منظم باشد.
سنجش میزان DO
اکسیژن محلول در آب مورد نیاز موجوداتی است که در آب زندگی می کنند.میزان انحلال اکسیژن در آب تابعی از دما،میزان کلرور در آب و فشار جزئی است.
میزان انحلال اکسیژن در آب تابع قوانین گازهاست.اکسیژن از گازهایی است که با آب واکنش نمی دهد،بنابراین میزان انحلال آن تابعی از قانون هنری است.پس انحلال آن در آب تابع فشار جزئی آن است.بیشترین میزان انحلال آن در کنار دریا و کمترین آن در ارتفاعات است.همچنین انحلال آن در آب تابعی از دما است و با افزایش دما میزان انحلال اکسیژن در آب کاهش می یابد.
اهمیت DO در بحث های مهندسی زیستی به سه دلیل است:
1. در بحث تصفیه فاضلاب به روش بیولوژیکی برای فعالیت میکرواورگانیزم های هوازی نیاز به اکسیژن وجود دارد.
2. اندازه گیری DO پایه آزمایش BOD است.
3. میزان خورندگی آب بستگی به میزان DO موجود در آب دارد.
از این رو اندازه گیری و تعیین میزان DO در آب ها برای ما بسیار اهمیت دارد.
برای سنجش میزان DO دو روش کلی وجود دارد:
1. روش وینکلر
2. روش استفاده از الکترود غشایی
عوامل مداخله کننده:
در اندازه گیری میزان DO عواملی وجود دارند که می توانند در نتیجه ی کلی واکنش تاثیر منفی بگذارند.این عوامل شامل املاح آهن،مواد آلی،مواد معلق،دی اکسید سولفور،کلر باقی مانده،کروم،سیاناید می باشد.در صورتی که مقادیر بالایی از این مواد در نمونه وجود داشته باشد باید قبل از آزمایش از نمونه حذف شوند تا در نتیجه مشکلی به وجود نیاورند.
الف) روش وینکلر:
وسائل مورد نیاز:
1. بورت مدرج
2. 2 عدد بطری BOD با در سر سمباده ای (300 میلی لیتر)
3. ارلن مایر
4. پی پت
5. استوانه مدرج
6. بالن ژوژه حجمی
معرف ها و محلول های مورد نیاز:
1. محلول سولفات منگنز
2. اسید سولفوریک 36 نرمال
3. محلول تیوسولفات سدیم 025/0 نرمال
4. محلول قلیا،یداید،آزاید
5. محلول چسب نشاسته
آماده سازی محلول ها:
محلول سولفات منگنز:
به منظور تهیه این محلول 480 گرم بلور سولفات منگنز را در آب مقطر حل می کنیم و سپس آن را از کاغذ صافی عبور می دهیم.در این مرحله حجم محلول را در بالن ژوژه به 1000 میلی لیتر می رسانیم.
محلول قلیا،یداید،آزاید:
10 گرم NaN3 را در 500 میلی لیتر آب مقطر حل می کنیم و سپس 480 گرم هیدروکسید سدیم و 750 گرم یدور سدیم اضافه می کنیم.
محلول تیوسولفات سدیم 025/0 نرمال:
دقیقا 205/6 گرم بلور تیوسولفات سدیم و 4/0 گرم از هیدروکسید سدیم جامد را در آب مقطر جوشانده شده و سرد شده حل می کنیم و به حجم یک لیتر میرسانیم.
چسب نشاسته:
20 گرم نشاسته و 2 گرم اسید سالیسیلیک را در مقدار کمی از آب مقطر حل می کنیم .این چسب نشاسته را با داخل یک لیتر آب مقطر در حال جوش میریزیم .صبر می کنیم تا این مخلوط جند دقیقه بجوشد، سپس آن را سرد می کنیم و می گذاریم ته نشین شود.بخش شفا سطحی را خارج کرده و مورد استفاده قرار می دهیم و باقی مانده ته نشین شده را دور می ریزیم.
شرح آزمایش:
بطری BOD سرسمباده را از نمونه پر می کنیم.اهسته به بدنه بطری ضربه می زنیم تا مطمئن شویم هوای داخل آن خارج شده است. توسط پی پت 1 میلی لیتر محلول سولفات منگنز و 1 میلی لیتر محلول یدور آزاید سدیم را به نمونه اضافه می کنیم.بطری را تکان داده می گذاریم دو فاز در محلول تشکیل شود . رسوبات ته نشین گردند.
در بطری را برداشته 1 میلی لیتر اسید سولفوریک غلیظ را به آهستگی در طول گردن بطری اضافه می کنیم.دوباره بطری را تکان داده تا هیچ فلاکی در محلول دیده نشود.حدود 5 دقیقه صبر می کنیم و بعد محلول حاصله را تیتر می کنیم.
سنجش میزان CO2
دیاکسید کربن در محلولهای آبی به صورت آزاد یا به شکل یونهای کربناتی یا بیکربناتی وجود دارد. وجود این گاز در آب میتواند ناشی از حل شدن موجود در هوا و یا تجزیه مواد آلی موجود در آب باشد، با وجودیکه مقدار موجود در هوا کمتر از حدود (چهار صدم درصد )40/0%است، ولی این مقدار در آبهای سطحی در مقایسه با اکسیژن محلول قابل توجه بوده و به 10ppm میرسد. در آب چاهها این مقدار تا حد 100ppm میرسد.. تأثیر محلول در آب در تأسیسات صنعتی خورندگی یکی از تأثیرات مهم محلول در آب است، در آب تبدیل به اسید کربنیک میشود که ترکیبی خورنده است. مخصوصاً در PHهای پایین علاوه بر اینکه اسید کربنیک خورنده تولید میشود، خاصیت خورندگی اکسیژن هم بالا میرود. از اینروست که باید موجود در آب خارج شود.
در جوشآورها ، خورندگی ناشی از اغلب در مسیر بخار داغ و خط آب مقطر برگشتی دیده میشود و این ناشی از تجزیه کربناتها و بیکربناتها در شرایط داخلی جوشآورها میباشد. هیدروکسید سدیم ، محصول جانبی این واکنشها میباشد. خورندگی بخار آب داغ و آب مقطر برگشتی اغلب در جوشآورهایی که آب مصرف شده در آنها دارای قلیائیت متیل اورانژ بالایی هستند بیشتر دیده میشود.
تعیین مقدار کلراید در آب آشامیدنی
معمولا نمک های محلول در آب به صورت کاتیون ها و آنیون ها هستند،کاتیون ها مثل کلسیم ،منیزیم ،منگنز و ... و آنیون ها مثل بی کربنات، کربنات و هیدروکسیدو... است . مزه ی شور آن ناشی از غلظت یون کلراید می باشد.این شوری بستگی به ترکیبات شیمیایی آب دارد.اگر کاتیون سدیم با غلظت کلر 250 میلی گرم در لیتر مزه ی شور احساس می شود. اما اگر کلسیم و منیزیم باشد تا غلظت 1000 میلی گرم در لیتر یون کلر هم ممکن است مزه ی شوری آشکار نشود.
هدف از نمک زدائی آب جداسازی تمام نمک های محلول در آب و تهیه آب خالص می باشد.بیشتر روش های شیرین کردن آب شور مانند تقطیر ،اسموز معکوس،الکترولیز و ... می تواند برای نمک زدائی کامل نیز مورد استفاده قرار گیرد.
برای تعیین غلظت یون کلراید در آب از روش آرژانتومتری استفاده می کنیم که در این روش از اندازه گیری نیترات نقره استفاده می کنیم و بر اساس مقدار نیترات نقره به مقدار کلراید در آب پی می بریم. و از محلول کرومات پتاسیم برای نشان دادن آخر واکنش استفاده می کنیم. روش دیگری که برای سنجش کلراید در آب وجود دارد روش پتانسیل سنجی است. روش سومی که برای سنجش میزان یون کلراید در آب استفاده می شود روش تیتریمتری با نیترات جیوه است. که هر سه روش به تفضیل در زیر بیان شده اند.