سعی بر آن است که مطالب مرجع تخصصی آب و فاضلاب شامل مسایل ، مقالات و اخبار عمران آب و فاضلاب,آب و فاضلاب و به صورت تخصصی فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب و صنعت آب و فاضلاب باشد.
دانشنامه آنلاین آب و فاضلاب
رشته های مرتبط:مهندسی عمران آب و فاضلاب،مهندسی تکنولوژی آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب،محیط زیست،مهندسی بهداشت محیط،مهندسی آب،مهندسی شیمی و...
امیرحسین ستوده بیدختی
اهمیت جلبک ها در آب و فاضلاب
۱۳۹۰/۰۱/۲۴
23:43
|
جلبکها، میکروارگانیسم های یوکاریوتند و قادرند عمل فتوسنتز انجام دهند و قادر به رشد در هرجایی که نور خورشید و مقداری رطوبت وجود دارد، می باشند.
جلبک ها به خانواده گیاهان تعلق دارند و فاقد ریشه و برگ و ساقه اند و به صورت تک سلولی، چند سلولی و کلنی یافت می شوند. اندازه جلبکها بسیار متنوع است و از چند میکرون تا چند متر هستند.
حضور جلبک ها در برکه های تثبیت تصفیه فاضلاب بسیار مهم است. جلبک ها با تولید اکسیژن رشد و فعالیت باکتری ها را میسر میسازند و باعث تسریع عمل تصفیه می شوند.
انواع جلبک بر اساس محیط زندگی
جلبک های اپی زوئیک: قادر به رشد روی سطح بدن جانوران
جلبک های اپی فیتیک: قادر به رشد روی گیاهان
جلبک های اپی پلیک: قادر به رشد روی شن و ماسه
جلبک های اپی لیتیک: قادر به رشد روی تخته سنگها
جلبک های کرایوفلورا: قادر به رشد روی یخ و برف
جلبک های بنتوس یا کف زی: قادر به رشد در کف رودخانه های کم عمق
جلبک ها به خانواده گیاهان تعلق دارند و فاقد ریشه و برگ و ساقه اند و به صورت تک سلولی، چند سلولی و کلنی یافت می شوند. اندازه جلبکها بسیار متنوع است و از چند میکرون تا چند متر هستند.
حضور جلبک ها در برکه های تثبیت تصفیه فاضلاب بسیار مهم است. جلبک ها با تولید اکسیژن رشد و فعالیت باکتری ها را میسر میسازند و باعث تسریع عمل تصفیه می شوند.
انواع جلبک بر اساس محیط زندگی
جلبک های اپی زوئیک: قادر به رشد روی سطح بدن جانوران
جلبک های اپی فیتیک: قادر به رشد روی گیاهان
جلبک های اپی پلیک: قادر به رشد روی شن و ماسه
جلبک های اپی لیتیک: قادر به رشد روی تخته سنگها
جلبک های کرایوفلورا: قادر به رشد روی یخ و برف
جلبک های بنتوس یا کف زی: قادر به رشد در کف رودخانه های کم عمق
بیماری های ناشی از آلودگی میکروبی آب
۱۳۹۰/۰۱/۲۳
20:31
|
در صورت آلودگی آب به فاضلاب یک سری عوامل بیماری زا در آب باعث بیماری می
شود که شامل بیماری های باکتریایی ، بیماری های پروتوزوآیی ، بیماری های
ویروسی و بیماری های کرمی می باشد.
بیماری های باکتریایی
وبا : عامل آن باسیل گرم منفی ویبریو کلرآ است و بیوتیپ التور می باشد . این بیماری مختص انسان است و در روده ی انسان زندگی می کند . پس از تکثیر باسیل وبا در روده یک نوع انتروتوکسین (سم درون روده ای ) ترشح می کند که روی اپی تلیوم روده ( بافت پوششی داخلی روده )
تاثیر می گذارد و باعث دفع شدید آب و الکترولیت ها می شود . در صورت تامین نشدن الکترولیت ها ، باعث مرگ می شود .
حصبه ( تیفوئید ) : عامل آن باسیل سالمونلا تیفی است .انسان تنها میزبان این بیماری است که از طریق آب آلوده منتقل می شود . این باسیل پس از ورود به بدن وارد سیستم لنفاوی می شود و وارد جریان خون می شود و ایجاد سپتی سمی می کند . سپس وارد کیسه ی صفرا ، کلیه و روده می شود . علایم این بیماری تب بالا رونده ، بی قراری ، سردرد و پس از ظهور دانه های قرمز روی بدن اسهال تشدید می شود . در صورتی که باعث سوراخ شدن جدار روده شود می تواند باعث مرگ شود .
شبه حصبه ( پاراتیفوئید ) : عامل بیماری باسیل سالمونلا پارا تیفی است که نوع A آن در انسان ایجاد بیماری می کند . به جز آب از طریق شیر و لبنیات و تخم مرغ هم منتقل می شود .
اسهال باسیلی : عامل آن شیگلا ها ( دیسانتری ، فلکسنری ، بوئیدی و سونئی ) هستند . خطرناک ترین نوع آن دیسانتری است و با تولید یک نوع انتروتوکسین باعث بیماری و مرگ می شود .
اسهال مسافرین : عامل بیماری ناشناخته است ولی برخی گونه های اشریشیا کلی و یا به ندرت شیگلا هم می تواند باعث بیماری شود .
لپتوسپیروزیس : توسط یک دسته از اسپیروکت ها منتقل می شود . این باکتری در آب به مدت طولانی زنده می ماند در نتیجه می تواند باعث بیماری در شناگران و ماهی گیران شود . از طریق دهان ، بینی ، ملتهبه ی چشم و پوست خراشیده وارد بدن می شود .
بیماری های باکتریایی
وبا : عامل آن باسیل گرم منفی ویبریو کلرآ است و بیوتیپ التور می باشد . این بیماری مختص انسان است و در روده ی انسان زندگی می کند . پس از تکثیر باسیل وبا در روده یک نوع انتروتوکسین (سم درون روده ای ) ترشح می کند که روی اپی تلیوم روده ( بافت پوششی داخلی روده )
تاثیر می گذارد و باعث دفع شدید آب و الکترولیت ها می شود . در صورت تامین نشدن الکترولیت ها ، باعث مرگ می شود .
حصبه ( تیفوئید ) : عامل آن باسیل سالمونلا تیفی است .انسان تنها میزبان این بیماری است که از طریق آب آلوده منتقل می شود . این باسیل پس از ورود به بدن وارد سیستم لنفاوی می شود و وارد جریان خون می شود و ایجاد سپتی سمی می کند . سپس وارد کیسه ی صفرا ، کلیه و روده می شود . علایم این بیماری تب بالا رونده ، بی قراری ، سردرد و پس از ظهور دانه های قرمز روی بدن اسهال تشدید می شود . در صورتی که باعث سوراخ شدن جدار روده شود می تواند باعث مرگ شود .
شبه حصبه ( پاراتیفوئید ) : عامل بیماری باسیل سالمونلا پارا تیفی است که نوع A آن در انسان ایجاد بیماری می کند . به جز آب از طریق شیر و لبنیات و تخم مرغ هم منتقل می شود .
اسهال باسیلی : عامل آن شیگلا ها ( دیسانتری ، فلکسنری ، بوئیدی و سونئی ) هستند . خطرناک ترین نوع آن دیسانتری است و با تولید یک نوع انتروتوکسین باعث بیماری و مرگ می شود .
اسهال مسافرین : عامل بیماری ناشناخته است ولی برخی گونه های اشریشیا کلی و یا به ندرت شیگلا هم می تواند باعث بیماری شود .
لپتوسپیروزیس : توسط یک دسته از اسپیروکت ها منتقل می شود . این باکتری در آب به مدت طولانی زنده می ماند در نتیجه می تواند باعث بیماری در شناگران و ماهی گیران شود . از طریق دهان ، بینی ، ملتهبه ی چشم و پوست خراشیده وارد بدن می شود .
بيماري ژیاردیوز و انگل ژيارديا
۱۳۹۰/۰۱/۲۳
15:0
|
ژيارديوز چيست؟
يكي از انگلهايي كه باعث آلودگي دستگاه گوارش ميشود، ژيارديا نام دارد و عفونت با آن را ژيارديوز ميگويند. اين انگل يكي از شايعترين علل اسهال در بچههاست كه به علت مصرف آب و سبزي و ميوه آلوده ايجاد ميشود. اين انگل در مقابل مقدار كلري كه براي تصفيه آب در شبكه هاي توزيع اب اشاميدني شهري به كار برده ميشود مقاوم بوده و در آب سرد حتي تا 2 ماه ميتواند زنده بماند. بچهها نسبت به بزرگترها در حدود 3 برابر به اين انگل حساسترند و به نظر ميرسد كه با افزايش سن، بدن كمكم نسبت به آن مقاومتر ميشود ولي اين به معني عدم مبتلا شدن بزرگترها نيست و گاهي تمام اعضاي خانواده به اين انگل مبتلا مي شوند.
در بيشتر موارد، ابتلا به ژيارديوز هيچ علامتي ايجاد نميكند، اما اگر اين بيماري ايجاد علامت كند، معمولا باعث اسهال ميشود كه در آن خون يا موكوس ديده نميشود. دربدن فردي كه مبتلا به ژيارديوز شده جذب چربيها از دستگاه گوارش به درستي انجام نميشود، در نتيجه چربي موجود در غذا جذب نشده و با مدفوع دفع ميشود كه باعث ايجاد بوي بسيار بد مدفوع ميگردد. علايم ديگري هم ممكن است در اين بيماري ديده شوند. مثلاً برخي بچههاي مبتلا از دردهاي شكمي شكايت ميكنند كه البته خيلي شديد نيست. در مبتلايان به اين بيماري ميزان گاز رودهها زياد شده و بوي بسيار بدي دارد و ميتواند باعث ايجاد نفخ شكم هم بشود. بياشتهايي از علايم ديگري است كه در مبتلايان به ژيارديوز ديده ميشود و ميتواند از علتهاي عدم وزنگيري در بچهها باشد. گاهي اوقات تهوع و استفراغ و تب بسيار خفيف هم در اين بيماران ديده ميشود.
اين علامتها ممكن است به مدت 5 تا 7 روز وجود داشته باشند و اگر بيشتر از اين ادامه پيدا كنند باعث ميشود كه وزنگيري كودك دچار اختلال شود. گاهي اوقات هم بيماري به فرم مزمن تبديل ميشود كه در آن دلدرد در بالاي ناف، گازهاي رودهاي زياد و بدبو و بوي بد دهان و رنگپريدگي ممكن است ايجاد شود.
يكي از انگلهايي كه باعث آلودگي دستگاه گوارش ميشود، ژيارديا نام دارد و عفونت با آن را ژيارديوز ميگويند. اين انگل يكي از شايعترين علل اسهال در بچههاست كه به علت مصرف آب و سبزي و ميوه آلوده ايجاد ميشود. اين انگل در مقابل مقدار كلري كه براي تصفيه آب در شبكه هاي توزيع اب اشاميدني شهري به كار برده ميشود مقاوم بوده و در آب سرد حتي تا 2 ماه ميتواند زنده بماند. بچهها نسبت به بزرگترها در حدود 3 برابر به اين انگل حساسترند و به نظر ميرسد كه با افزايش سن، بدن كمكم نسبت به آن مقاومتر ميشود ولي اين به معني عدم مبتلا شدن بزرگترها نيست و گاهي تمام اعضاي خانواده به اين انگل مبتلا مي شوند.
در بيشتر موارد، ابتلا به ژيارديوز هيچ علامتي ايجاد نميكند، اما اگر اين بيماري ايجاد علامت كند، معمولا باعث اسهال ميشود كه در آن خون يا موكوس ديده نميشود. دربدن فردي كه مبتلا به ژيارديوز شده جذب چربيها از دستگاه گوارش به درستي انجام نميشود، در نتيجه چربي موجود در غذا جذب نشده و با مدفوع دفع ميشود كه باعث ايجاد بوي بسيار بد مدفوع ميگردد. علايم ديگري هم ممكن است در اين بيماري ديده شوند. مثلاً برخي بچههاي مبتلا از دردهاي شكمي شكايت ميكنند كه البته خيلي شديد نيست. در مبتلايان به اين بيماري ميزان گاز رودهها زياد شده و بوي بسيار بدي دارد و ميتواند باعث ايجاد نفخ شكم هم بشود. بياشتهايي از علايم ديگري است كه در مبتلايان به ژيارديوز ديده ميشود و ميتواند از علتهاي عدم وزنگيري در بچهها باشد. گاهي اوقات تهوع و استفراغ و تب بسيار خفيف هم در اين بيماران ديده ميشود.
اين علامتها ممكن است به مدت 5 تا 7 روز وجود داشته باشند و اگر بيشتر از اين ادامه پيدا كنند باعث ميشود كه وزنگيري كودك دچار اختلال شود. گاهي اوقات هم بيماري به فرم مزمن تبديل ميشود كه در آن دلدرد در بالاي ناف، گازهاي رودهاي زياد و بدبو و بوي بد دهان و رنگپريدگي ممكن است ايجاد شود.
ترکیبات نیتروژن در محیط آبی
۱۳۹۰/۰۱/۲۱
23:54
|
ترکیبات نیتروژن در محیط آبی :
نیتروژن در محیطهای آبی به 6 شکل وجود دارد :
·بصورت گاز محلول N2 ( از اتمسفر )
·بصورت گاز محلول NH3 ( بیشتر از مواد زائد که از متابوسیم جانوران بدست می آید )
·یون آمونیوم NH4+
·یون نیتریت NO2 –
·یون نیترات NO3
·بصورت مقادیر تنوعی از ملوکولهای آلی در حلالها ، بافتهای زنده و غیره زنده مواد آلی
کلمه “ ammonia” اغلب شامل هم NH3 و هم یون NH4+ است ولی بهتر است که یصورت آمونیاک کل محسوب شود .
نیتروژن در محیطهای آبی به 6 شکل وجود دارد :
·بصورت گاز محلول N2 ( از اتمسفر )
·بصورت گاز محلول NH3 ( بیشتر از مواد زائد که از متابوسیم جانوران بدست می آید )
·یون آمونیوم NH4+
·یون نیتریت NO2 –
·یون نیترات NO3
·بصورت مقادیر تنوعی از ملوکولهای آلی در حلالها ، بافتهای زنده و غیره زنده مواد آلی
کلمه “ ammonia” اغلب شامل هم NH3 و هم یون NH4+ است ولی بهتر است که یصورت آمونیاک کل محسوب شود .
انواع مبارزه با ميكروارگانيسم ها
۱۳۹۰/۰۱/۲۱
23:30
|
استريليزاسيون sterilization
عبارت است از بين بردن كليه اشكال حياتي ، ميكروارگانيسم ها شامل ويروسها ، قارچها، باكتريها و اسپورهاي آنها از يك شيء يا ماده مورد استريل.
ضد عفوني كردن يا گندزدايي Disinfection
عبارت است از بين بردن تمام ميكروارگانيسمهاي بيماريزا كه موجب توليد عفونت مي شوند. در ضدعفوني كردن، اسپور باكتريها از بين نمي روند .
دزانفكتان Disinfectant
موادي هستند كه ميكروبهاي بيماريزا را از بين مي برند ، ولي به پوست و مخاط و بافتهاي زنده آسيب مي رسانند .
عبارت است از بين بردن كليه اشكال حياتي ، ميكروارگانيسم ها شامل ويروسها ، قارچها، باكتريها و اسپورهاي آنها از يك شيء يا ماده مورد استريل.
ضد عفوني كردن يا گندزدايي Disinfection
عبارت است از بين بردن تمام ميكروارگانيسمهاي بيماريزا كه موجب توليد عفونت مي شوند. در ضدعفوني كردن، اسپور باكتريها از بين نمي روند .
دزانفكتان Disinfectant
موادي هستند كه ميكروبهاي بيماريزا را از بين مي برند ، ولي به پوست و مخاط و بافتهاي زنده آسيب مي رسانند .
آمونیفیکاسیون
۱۳۹۰/۰۱/۲۱
17:17
|
آمونیفیکاسیون :
به مرحله ای از تحولات بیو شیمیایی خاک اطلاق می گردد که در آن مواد آلی به ترکیبات ساده تری تجزیه می شوند. که محصول نهایی از ته آن، آمونیاک می باشد. در آمونیفیکاسیون ابتدا ترکیبات پروتیدی مواد آلی از طریق هیدرولیز به ترکیبات ساده تر و پایدارتر مانند پروتئوزها، آلبوموزها، پپتون ها و اسیدهای آمینه تجزیه می شوند. ترکیبات اخیر به نوبه خود گاهی هیدرولیز و گاهی اکسیده می شوند.
پس از پیدایش محصولات حد واسط بالاخره به املاح آمونیوم به ویژه کربنات دی آمونیوم تبدیل می شوند و کربنات دی آمونیوم پس از تجزیه نهایی، گاز کربنیک و آمونیاک را تولید می کند. کلیه فعل و انفعالات مزبور تحت تأثیر موجودات زنده کوچک در خاک به ویژه باکتریها انجام می گیرد.
نیترنیاسیون : مرحله دوم نیتریفیکلسیون است که در آن با اکسیده شدن آمونیاک، ازت آمونیاکی به ازت نیترو تبدیل می شود. این عمل تحت تأثیر باکتریهای مخصوص به نام نیتروز و موناس انجام می گیرد.
این باکتریها معمولاً به یونهای NH4 قابل تبادل حمله می کنند. از مواد معدنی خاک تغذیه و کربن مورد نیاز پروتوپلاسم خود را از انیدریک کربنیک و کربنات ها (به ویژه کربنات کلیسیم) تأمین می کنند.
به مرحله ای از تحولات بیو شیمیایی خاک اطلاق می گردد که در آن مواد آلی به ترکیبات ساده تری تجزیه می شوند. که محصول نهایی از ته آن، آمونیاک می باشد. در آمونیفیکاسیون ابتدا ترکیبات پروتیدی مواد آلی از طریق هیدرولیز به ترکیبات ساده تر و پایدارتر مانند پروتئوزها، آلبوموزها، پپتون ها و اسیدهای آمینه تجزیه می شوند. ترکیبات اخیر به نوبه خود گاهی هیدرولیز و گاهی اکسیده می شوند.
پس از پیدایش محصولات حد واسط بالاخره به املاح آمونیوم به ویژه کربنات دی آمونیوم تبدیل می شوند و کربنات دی آمونیوم پس از تجزیه نهایی، گاز کربنیک و آمونیاک را تولید می کند. کلیه فعل و انفعالات مزبور تحت تأثیر موجودات زنده کوچک در خاک به ویژه باکتریها انجام می گیرد.
نیترنیاسیون : مرحله دوم نیتریفیکلسیون است که در آن با اکسیده شدن آمونیاک، ازت آمونیاکی به ازت نیترو تبدیل می شود. این عمل تحت تأثیر باکتریهای مخصوص به نام نیتروز و موناس انجام می گیرد.
این باکتریها معمولاً به یونهای NH4 قابل تبادل حمله می کنند. از مواد معدنی خاک تغذیه و کربن مورد نیاز پروتوپلاسم خود را از انیدریک کربنیک و کربنات ها (به ویژه کربنات کلیسیم) تأمین می کنند.
NH4 + 2O2 ---> NO2 + 2H2O
استرپتوکوک های گروه D
۱۳۹۰/۰۱/۲۱
16:23
|
استرپتوکوک های گروه D یا انتروکوک ها ،ارگانیسم هایی گرم مثبت ، کاتالاز
منفی ، تخم مرغی شکل و غیر اسپورزا ، بی هوازی اختیاری ، هموفرمانتاتیو با
احتیاجات غذائی پیچیده هستند که اغلب درآب ، سبزیجات ، گیاهان و مواد
غذائی مخصوصا" غذاهایی با منشا حیوانی مانند محصولات لبنی حضور دارند ،
آنها همچنین قسمتی از فلور میکروبی طبیعی روده بعضی از پستانداران و انسان
را تشکیل می دهند و به همین دلیل انتروکوک نامیده می شوند.در زیر
میکروسکوپ بصورت دوتائی یا زنجیره کوتاه دیده می شوند. تعداد معدودی از
آنها متحرکند. تعداد قابل توجهی از سویه های متعلق به گونه های متفاوت از
جنس انتروکوکوس دارای خواص بیولوژیکی یکسان مانند تولید باکتریوسین و
رفتارهای پروبیوتیکی هستند . چنین باکتری هایی قادرند بصورت کلونی های
تورفته از بقیه متمایز شوند . مقاومت استثنائی این باکتری ها باعث توانائی
رشد آنها در محیط خارج روده ای می گردد. از این رو در خاک ، آب های سطحی ،
روی گیاهان و سبزیجات هم مشاهده شده اند . می توانند در محیط های
هیپوتونیک ، هایپرتونیک ، اسیدی و قلیائی و در حضور 40 درصد صفرا رشد و
اسکولین را هیدرولیز نمایند .
انتروباكترساكازاكي
۱۳۹۰/۰۱/۲۱
16:11
|
انتروباكترساكازاكي
انتروباكترساكازاكي در مواد غذائي مشخصات و ويژگيها :
انتروباكترساكازاكي از خانواده بزرگ انتروباكترياسه ميباشد ، اين ميكروارگانيسم جزء باسيلهاي گرم منفي ميباشد اسپور اين ميكرو ارگانيسم در پودر غذاي مكمل بچه بعد از پيوستگي در آب استريل ميتواند موجود باشد و در درجه حرارت7الي48 درجه سانتي گراد و در 2الي31 ساعت قادر به رشد ميبا شد .
بيماريزائي:
انتروباكترساكازاكي در بيماري نادر مننزيت نوزادان-سپتي سمي –التهاب روده ديده ميشود آلودگي در فرمول شير نوزادان IMF در خلال قبل از پاستوريزاسيون تظاهر ميكند باعث عفونت بيمارستاني است از زخم-دستگاه تنفس –خون-ادرار-جهاز هاضمه-پوست-مايع نخاع جدا شده .
اهميت در مواد غذائي :
انترو باكتر ساكازاكي باعث آلودگي شيروغذاي مكمل بچه ميشود اين ميكرو ارگانيسم از پنير-قيمه گوشت گاو-سوسيس گوشت-سبزيجات-حبوبات-شكلات- پودر سيب زميني-ماكاروني جدا شده در بعضي محيط ها مانند آب روغن گل و لجن-چوب پوسيده-محيط اهلي-شير گاو بعمل نيامده نمي تواند جدا شود.
انتروباكترساكازاكي در مواد غذائي مشخصات و ويژگيها :
انتروباكترساكازاكي از خانواده بزرگ انتروباكترياسه ميباشد ، اين ميكروارگانيسم جزء باسيلهاي گرم منفي ميباشد اسپور اين ميكرو ارگانيسم در پودر غذاي مكمل بچه بعد از پيوستگي در آب استريل ميتواند موجود باشد و در درجه حرارت7الي48 درجه سانتي گراد و در 2الي31 ساعت قادر به رشد ميبا شد .
بيماريزائي:
انتروباكترساكازاكي در بيماري نادر مننزيت نوزادان-سپتي سمي –التهاب روده ديده ميشود آلودگي در فرمول شير نوزادان IMF در خلال قبل از پاستوريزاسيون تظاهر ميكند باعث عفونت بيمارستاني است از زخم-دستگاه تنفس –خون-ادرار-جهاز هاضمه-پوست-مايع نخاع جدا شده .
اهميت در مواد غذائي :
انترو باكتر ساكازاكي باعث آلودگي شيروغذاي مكمل بچه ميشود اين ميكرو ارگانيسم از پنير-قيمه گوشت گاو-سوسيس گوشت-سبزيجات-حبوبات-شكلات- پودر سيب زميني-ماكاروني جدا شده در بعضي محيط ها مانند آب روغن گل و لجن-چوب پوسيده-محيط اهلي-شير گاو بعمل نيامده نمي تواند جدا شود.