اندازه گیری سیانید در آب اندازه گیری سیانید در آب
CNموجود در محلول، پس از تیتر کردن با نیترات نقره استاندارد (AgNo3) به شکل ترکیب محلول ۲(-Ag(CN در می آید، به محض اینکه همه ی سیانید موجود ترکیب شود با اضافه شدن مقدار کمی +Ag ، این مافزودنقدار اضافی+Ag به وسیله معرف حساس به نقره (p-dimethylaminobenzalrhodanine) شناسایی شده و به طور سریع رنگ محلول از زرد قناری به رنگ گل بهی تبدیل می شود. این معرف به حضور حدود ۰٫۱mg Ag/L حساس می باشد. اگر که این روش نشان داد که مقدار سیانید کمتر از ۱mg/L می باشد بهتر است از روش های دیگر اندازه گیری استفاده شود.
وسایل لازم
یک بورت با ظرفیت ۱۰ میلی لیتر
مواد
۱- معرف: ۲۰mg از p-dimethylaminobenzalrhodanine در ۱۰۰ml استون حل نمایید.
۲- تیترانت نیترات نقره استاندارد: AgNo33.27gr را در یک لیتر آب مقطر حل نمایید و در مقابل محلول استاندارد NaCl استاندارد نمایید. برای این منظور از روش آرگانورمتریک با معرف K2CrO4 که در بخش کلراید شرح داده شده استفاده نمایید.
۳- محلول رقیق هیدروکسید سدیم: ۱٫۶gr از NaOH را در یک لیتر آب مقطر حل نمایید.
روش کار
از محلول مورد نظر یک حجم مشخصی نمونه را برداشته، به طوریکه با حدود ۱ تا ۱۰ میلی لیتر تیترانت AgNo3 تیتراسیون به پایان برسد. جهت رقیق سازی این حجم را با محلول رقیق NaOH به حجم ۲۵۰ میلی لیتر ( یا هر حجمی که به دلخواه انتخاب می نمایید) برسانید. برای نمونه های با غلظت سیانید پایین (کمتر مساوی ۵ میلی لیتر) نیاز به رقیق سازی ندارد. سپس ۰٫۵ میلی لیتر معرف اضافه نمایید.
با تیترانت نیترات نقره استاندارد شروع به تیتر کنید تا جایی که رنگ زرد قناری تبدیل به رنگ گل بهی گردد. برای شاهد هم به مقدار نمونه آب مقطر برداشته و با هیدروکسید سدیم به حجم ( هر حجمی که برای نمونه استفاده کرده اید) برسانید و سپس تیتر نمایید.
محاسبه
mg CN-/L= ((A-B)*1000)/ml orginal sample)*(250/ml portion used))
A = مقدار AgNO3 مصرفی برای نمونه
B= مقدار AgNO3 مصرفی برای شاهد
ml orginal sample= حجم نمونه ای که برای تیتر کردن برداشته اید
* portion used= مقدار نمونه ی اصلی که در حجم مورد استفاده ریخته اید( در کل می توانید رقت خود را به جای کل کسر دوم بگذارید، یعنی اگر ۱به ۱۰ رقیق کرده اید ، حاصل کسر اول در عدد ۱۰ ضرب می شود، اما این امر برای شرایطی است که شما حجم نمونه را ۲۵۰ میلی لیتر گرفته باشید، اگر حجم نمونه را مثلا ۱۰۰ میلی لیتر انتخاب کرده اید و رقیق سازی هم نکرده اید به جای میلی لیتر نمونه اصلی عدد ۱۰۰ را گذاشته و برای مخرج کسر دوم نیز عدد ۱۰۰ را می گذارید، در این صورت کسر دوم برابر با ۲/۵ به دست می آید که در حاصل کسر اول ضرب می گردد، حال اگر حجم نمونه را ۱۰۰ گرفته اید و به میزان ۱ به ۱۰ نیز رقیق کرده اید باید در مخرج کسر دوم عدد ۱۰ را بگذارید که در این صورت حاصل کسر دوم برابر با ۲۵ خواهد شد که این عدد در حاصل کسر اول که مخرج آن را نیز ۱۰۰ گذاشته اید ضرب می کنید، به طور کلی باید بگویم شما هر ۱ میلی لیتر تیترانتی که مصرف کردید برابر با ۱ میلی گرم سیانید می باشد، خیالتان را راحت کنم شما با نگاه اول به تیترانت مصرفی می دانید که چه مقدار سیانید در همان ارلن در حال تیتر کردن خود دارید ! یعنی اگر ۱۰ میلی لیتر تیترانت مصرف کردید، در ارلن شما ۱۰ میلی گرم سیانید وجود دارد. حال اگر قرار است بر حسب میلی گرم بر لیتر محاسبه نمایید میلی تیترانت مصرفی خود را بر حسب لیتر محاسبه نمایید تا میلی گرم بر لیتر سیانید شما محاسبه گردد،)
آموزش واترجیمز watergams - جمعه بیست و پنجم تیر ۱۳۹۵
Justification of the Project - پنجشنبه بیست و چهارم تیر ۱۳۹۵
plan first - چهارشنبه بیست و سوم تیر ۱۳۹۵
21 تیرماه، روز جهانی بدون پلاستیک - سه شنبه بیست و دوم تیر ۱۳۹۵
معرفی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
داستان مدیریتی - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
مدیریت مالی چیست - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
What Are We Doing? - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
The AXELOS Family - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
مروری بر استراتژی مایکروسافت در تصاحب لینکدین - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
where PMBOK Guide helps us - جمعه هجدهم تیر ۱۳۹۵
شناخت عوامل تعیینکننده پایداری - چهارشنبه شانزدهم تیر ۱۳۹۵
اخلاقیات کاری: مجموعهای از تصمیمات کوچک - سه شنبه پانزدهم تیر ۱۳۹۵
روش کلر زنی مخازن آب - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
قبل از جهانی شدن چه باید کرد؟ - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
نقش هوش هیجانی در مدیریت سازمان - شنبه دوازدهم تیر ۱۳۹۵
What is PRINCE2? - جمعه یازدهم تیر ۱۳۹۵
کدورت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
فلیم فتومتر - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان DO - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان CO2 - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تعیین مقدار کلراید در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون سدیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون پتاسیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری سولفات در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد کردن محلول های شیمیایی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اسپکتروفتومتری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آشنایی با برخی معرفهای آزمایشگاهی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
لوازم معمولی آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری غلظت یون فسفات در آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایش HPC - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد روش نمونه گیری از پسآبهای صنعتی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
PH متری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری قلیاییت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روش آزمایش P/A حضور- عدم حضور - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
هدایت ویژه آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تهیه محلولهای مولار - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اصطلاحات و تعاریف در آزمایشگاه میکروبیولوژی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
شرح وسایل آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تیتراسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایشات آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اوتریفیکاسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روند تصفیه فاضلاب به روش برکه تثبیت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
بیوفیلمها - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
انواع روش هاي بيولوژيکي تصفيه فاضلاب هاي صنعتي - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
مروری بر آینده شغلی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
قانون مدیریت پسماندها - یکشنبه ششم تیر ۱۳۹۵
تصفیه آب در داخل زمین - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آب های زیرزمینی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
انواع آب معدنی - شنبه پنجم تیر
اندازه گیری نیتریت در آب آشامیدنی
نیتریت و نیترات یون هایی هستند که به عنوان بخشی از چرخه طبیعی ازت وجود دارند.در نتیجه شواهد اخیر مبنی بر وجود نیتریت در برخی آب ها نتیجه گرفته شد که باید رهنمونی برای نیتریت پیشنهاد شود.برای سنجش میزان نیتریت در آب از روش دیازوتیزاسیون استفاده می شود. در این روش نیتریت با سولفانیل آمید در محیط اسیدی واکنش می دهد.ترکیب دی آز وی حاصل با نفتیل اتیلن دی آمین ترکیب می شود و تولید رنگ دی آزوی پر رنگ می کند که جذب آن با اسپکتروفتومتر اندازه گیری می شود.
مواد مورد نیاز:
محلول سولفانیل آمید
محلول N – (۱- نفتیل) اتیلن دی آمین – دی هیدروکلراید
محلول سازی:
سولفانیل آمید:
۵ گرم سولفانیل آمید را در مخلوطی از ۵ میلی لیتر اسید کلریدریک غلیظ و حدودا ۳۰۰ میلی لیتر DDW حل کنید.و حجم ان را به ۵۰۰ سی سی برسانید.این محلول تا چند ماه پایدار است.
محلول N – (۱- نفتیل) اتیلن دی آمین – دی هیدروکلراید:
۵۰۰ گرم از پودر N – (۱- نفتیل) اتیلن دی آمین – دی هیدروکلراید را به حجم ۵۰۰ میلی لیتر می رسانیم.محلول فوق را باید در بطری شیشه ای نگهداری کرد.
شرح آزمایش:
۵۰ میلی لیتر از نمونه را داخل ارلن ریخته و ۱ سی سی از محلول سولفانیل آمید به آن اضافه می کنید.۲ تا ۸ دقیقه برای انجام واکنش صبر کنید. در این مرحله ۱ سی سی از محلول نفتیل اتیلن دی امین را به نمونه اضافه کرده.۱۰ دقیقه صبر کنید.حال دستگاه اسپکتروفتومتر را
کالیبره کرده و نمونه را داخل سل ریخته و در طول موج ۵۴۳ نانومتر میزان جذب نیتریت را بخوانید. تمام این مراحل را برای نمونه شاهد نیز باید انجام دهید.
محاسبات:
مقدار نیتریت در نمونه را به طریق زیر محاسبه می کنند:
تغییرات جذب تغییرات غلظت = m
جذب بلانک - جذب استاندارد ۰ -۳۵ M=
Df = فاکتور رقت
اگر نمونه ۱۰% باشد، df = 10 و اگر نمونه ۵ % باشد df = 20 است.
آموزش واترجیمز watergams - جمعه بیست و پنجم تیر ۱۳۹۵
Justification of the Project - پنجشنبه بیست و چهارم تیر ۱۳۹۵
plan first - چهارشنبه بیست و سوم تیر ۱۳۹۵
21 تیرماه، روز جهانی بدون پلاستیک - سه شنبه بیست و دوم تیر ۱۳۹۵
معرفی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
داستان مدیریتی - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
مدیریت مالی چیست - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
What Are We Doing? - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
The AXELOS Family - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
مروری بر استراتژی مایکروسافت در تصاحب لینکدین - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
where PMBOK Guide helps us - جمعه هجدهم تیر ۱۳۹۵
شناخت عوامل تعیینکننده پایداری - چهارشنبه شانزدهم تیر ۱۳۹۵
اخلاقیات کاری: مجموعهای از تصمیمات کوچک - سه شنبه پانزدهم تیر ۱۳۹۵
روش کلر زنی مخازن آب - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
قبل از جهانی شدن چه باید کرد؟ - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
نقش هوش هیجانی در مدیریت سازمان - شنبه دوازدهم تیر ۱۳۹۵
What is PRINCE2? - جمعه یازدهم تیر ۱۳۹۵
کدورت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
فلیم فتومتر - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان DO - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان CO2 - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تعیین مقدار کلراید در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون سدیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون پتاسیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری سولفات در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد کردن محلول های شیمیایی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اسپکتروفتومتری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آشنایی با برخی معرفهای آزمایشگاهی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
لوازم معمولی آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری غلظت یون فسفات در آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایش HPC - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد روش نمونه گیری از پسآبهای صنعتی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
PH متری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری قلیاییت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روش آزمایش P/A حضور- عدم حضور - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
هدایت ویژه آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تهیه محلولهای مولار - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اصطلاحات و تعاریف در آزمایشگاه میکروبیولوژی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
شرح وسایل آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تیتراسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایشات آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اوتریفیکاسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روند تصفیه فاضلاب به روش برکه تثبیت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
بیوفیلمها - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
انواع روش هاي بيولوژيکي تصفيه فاضلاب هاي صنعتي - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
مروری بر آینده شغلی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
قانون مدیریت پسماندها - یکشنبه ششم تیر ۱۳۹۵
تصفیه آب در داخل زمین - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آب های زیرزمینی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
انواع آب معدنی - شنبه پنجم تیر
استاندارد روش روزمره نمونه گیری آب
۱ ـ هدف
هدف از ارائه این دستورالعمل بیان و چگونگی روشهائی است که مناسب نمونهگیری روزمره از آب جهت آزمونهای تجزیه شیمیائی , فیزیکی و میکروبیولوژی میباشد .
۲ ـ دامنهکاربرد
۲ ـ ۱ ـ کاربرد این روشها فقط در مقیاس عمومی و برای آزمونهای روزمره کنترلی در جهت شناخت تغییرات ویژگیها آب در رسیدن به حدود بحرانی مناسب بوده و در موارد داوری و یا مورد خاص که به دقت عمل بیشتری احتیاج دارد باید از استاندارد روش نمونهگیری آب ( استاندارد شماره ۲۳۴۷ ایران ) استفاده شود .
۲ ـ ۲ ـ با حذف سترون کردن ظروف نمونهگیری روشهای نمونهگیری این استاندارد در مورد آزمونهای شیمیائی و فیزیکی نیز بکار میرود .
۳ ـ نکات عمومی
۳ ـ ۱ ـ هدف از نمونهگیری بدست آوردن قسمت کوچکی از آب است که نمایانگر خصوصیات واقعی منبع اصلی باشد و عوامل مهم آن عبارتند از :
نقاط نمونهگیری , زمان و تناوب نمونهگیری حفظ ترکیبات نمونه تا لحظه آزمون
۳ ـ ۲ ـ در هر روش نمونهگیری قواعد زیر باید بکار رود .
الف ـ نمونهها باید نمایانگر وضعیت موجود در نقطه نمونهگیری باشد .
ب ـ حجم نمونه باید در حدی باشد که تکرار آزمون به تعداد مورد نظر میسر گردد .
ج ـ نمونهها باید طبق روشی جمعآوری بستهبندی و حمل و نقل شود که پیشبینی و مراقبتهای لازم جهت عدم تغییر در ترکیبات و خصوصیات ویژه آن تا مرحله اجرای آزمایش صورت پذیرد .
۳ ـ ۳ ـ نمونهها را باید بطور معمول بدون جداکردن ذرات معلق برداشت و درصورتیکه آب موجود در منبع اصلی دارای مواد کلوئیدی و یا مواد معلق بهم پیوسته باشد . باید نمونهها بطور نسبی نمایانگر این مواد نیز باشد .
۴ ـ ظروف حمل نمونه
این ظروف باید از نوع پلاستیک خشک ( پلیاتیلن ) و یا شیشهای باشد که بدلیل نشکن بودن ظروف پلیاتیلن معمولا به نوع شیشهای برتری دارد . ولی در مورد نمونههائی که دارای ترکیباتی مانند فسفر است در غلظتهای بالا باید از نوع شیشهای استفاده نمود . ( نوع ظرف زمان نگهداری و شرایط آن در جدول شماره یک جهت هر آزمون بیان شده است .)
۴ ـ ۱ ـ ظروف پلیاتیلن را در محلول ۵ درصد ید در محلول ۸ درصد یدور پتاسیم بمدت یک هفته قرار دهید تا بصورت غیر فعال درآید .
۴ ـ ۲ ـ ظروف شیشهای را نیز بمدت ۸ روز در محلول %۵ درصد اسید فلوئوریک قرار دهید .
۴ ـ ۳ ـ در جمعآوری نمونه برای آزمونهای باکتریولوژی لازم است ظروف حمل نمونه در ابتدا سترون شده و سپس بکار رود . و اینگونه نمونهها باید بفوریت مورد آزمون قرار گیرد و در غیر اینصورت با قرار دادن نمونهها در محل تاریک و درون یخ مسائلی مانند تکثیر و یا ازمیان رفتن خصوصیات میکروبیولوژی تا حدود ۲۴ ساعت پس از جمعآوری بحداقل میرسد .
ولی در هر صورت اولویت دارد تا شش ساعت اولیه آزمایش گردد .
۴ ـ ۴ ـ در هنگام نمونهگیری از آبهای کلردار باید چند قطره از محلول ده درصد تیوسولفات نیز به ظرف نمونهگیری اضافه نمود .
۵ ـ روشهای نمونهگیری
۵ ـ ۱ ـ روش نمونهگیری از آبهای زیر زمینی
۵ ـ ۱ ـ ۱ ـ وسائل مورد نیاز
الف : بطری دهان گشاد شیشهای و یا پلاستیکی ساخته شده از مواد غیر سمی به حجم ۲۰۰ تا ۵۰۰ میلیلیتر که قبلا استریل شده و درپوش آن از نوع پیچی و یا توپی بوده و این درپوش نیز بوسیله ورقه آلومینیومی و یا کاغذی ضخیم استریل پوشیده شده و بوسیله کش و یا نخ محکم میشود .
ب : یخدان
۵ ـ ۱ ـ ۲ ـ نمونهگیری از شیر و یا پمپ آب
الف : بمنظور بدست آوردن یک نمونه نمایانگر خصوصیات اصلی منبع آب از شیر و یا پمپ , جریان آب را بمدت یک تا دو دقیقه برقرار کنید . ( لازمست در ابتدا بوسیله شعله گاز و یا چراغ الکلی محل خروج آب را حرارت داد )
ب : کاغذی محافظ و سرپوش بطری نمونهگیری را بطور یکجا با گرفتن کاغذ محافظ از روی بطری بردارید .
ج : بطری را تا حدود ۳ الی ۴ سانتیمتری لبه آن از آب پر کنید .
د : سرپوش و کاغذ را بجای خود گذاشته و پس از محکم کردن بطری را درون یخدان قرار دهید .
۵ ـ ۱ ـ ۳ ـ نمونهگیری از چشمه : مطابق روش فوق رفتار کرده و دهانه بطری را در زیر آب چشمه در محلی که آب آن بپائین ریخته میشود بدقت طوری بگیرد که مشابه برداشتن آب از شیر باشد .
۵ ـ ۱ ـ ۴ ـ نمونهگیری از چاههای سرباز کمعمق :
الف : هنگام نمونهگیری از چاه و یا یک منبع سرباز کمعمق , در پوش بطری را طبق روش بیان شده قبلی برداشته و بطری را واژگونه طوری در آب فرو برید که در عمق ۲۵ تا ۴۰ سانتیمتری سطح آب قرار گیرد .
ب : بطری را بآرامی طوری کج کنید که دهانه و گردن آن بسمت بالا قرار گیرد و در حین پرشدن از آب آنرا در جهت مخالف خود را بطور افقی حرکت دهید .
ج : چنانکه آب دارای جریان باشد , دهانه بطری را متستقیمأ در مقابل آب قرار دهید .
د : بطری را از آب خارج کرده و مقداری از آب آنرا خالی نمائید بطوریکه سطح آب به ۳ الی ۴ سانتیمتری لبه برسد .
ه : بطری نمونه را درون یخدان قرار دهید .
۵ ـ ۲ ـ روش نمونهگیری از رودخانه , استخر , مرداب و پلاژ : جمعآوری نمونه معمولا از کنار منبع آب و یا از روی پل و یا کمک قایقهای کوچک انجام میگیرد و بدلیل فاصله بین منبع آب و نمونهگیر معمولا از وسایل مخصوص باید استفاده شود .
۵ ـ ۲ ـ ۱ ـ وسایل مورد نیاز :
الف : بطری دهان گشاد شیشهای و یا پلاستیکی با ویژگیهای بیان شده در بند (۵ ـ ۱ ـ ۱ ـ الف .)
ب : وسیله نمونهگیری ۱
ج : یخدان :
۵ ـ ۲ ـ ۲ ـ جمعآوری نمونه :
الف : چنانکه نمونهها به کمک قایق جمعآوری میشود , آنرا جدا از جریان آب ایجاد شده در کنار قایق بردارید .
ب : پوشش محافظ و درپوش بطری را یکجا برداشته و با دقت بر روی سطح محکمی قرار دهید .
ج : بطری نمونهگیری را در داخل وسیله نمونهبرداری بطور واژگون در حالی که دهانه آن رو به پائین است بگذارید .
د : وسیله نمونهگیری را عمود بر سطح آب نگاهداشته و بسرعت در عمق مورد نظر فرو برید ( نیم متر , یک متر و یا ۱/۵ متر ) سپس با کشیدن دسته وسیله نمونهگیری بطری را معکوس و نمونه را جمعآوری کنید .
ه : وسیله نمونهگیری را از آب خارج و بطری را از درون آن برداشته و مقداری از آب آنرا خالی کنید تا سطح آب درون بطری به ۳ الی ۴ سانتیمتری لبه برسد .
و : درپوش و پوشش محافظ را بجای خود گذارده و پس از محکم کردن برچسب بزنید .
ز : بطری نمونه را در یخدان قرار دهید .
نمونهگیری از آبهای عمیق و دریاچه .
روش مشروحه در زیر مقدار ۸۰۰ میلیلیتر نمونه را با تفاوتهای ۵ متری و یا کمتر از عمق مورد نظر جمعآوری مینماید که در این روش از یک قایق نسبتأ بزرگ بعنوان پایگاه نمونهگیری و کابل فلزی با طول کافی و یک جرثقیل برای انتقال نمونه استفاده میشود .
وسایل مورد نیاز :
الف : قایق مجهز به جرثقیل دستی و یا موتوری که طول کابل را به متر مشخص نماید ( یا کابل نشاندار باشد ) و کابل سیمی با قطر ۰/۲۵ سانتیمتر به بالا بسته به طول کابل که در انتهای آن یک وزنه ۲۵ تا ۵۰ کیلوگرمی آویزان است .
ب : حبابهای استریلیزه شده و شمارهدار به حجم یک لیتر
ج : نگهدارنده بطری
د : پمپ خلاء
ه : گیره لوله لاستیکی غیر فنری
و: یخدان
جمعآوری نمونه :
الف : لنگر قایق را بیاندازید :
ب : نمونهگیری باید در محلی انجام پذیرد که آب آن قسمت بوسیله حرکت قایق مفشوش نگردیده است .
ج : با بکار انداختن پمپ خلاء از طریق لوله لاستیکی پمپ انتهائی , حباب نمونهگیری را تا حد امکان تخلیه کرده و سپس لوله لاستیکی را توسط گیره مسدود نمایند .
د : حباب نمونهگیری را در نگهدارنده آن قرار داده و وزنههای کنترل کننده سربی و یا برنجی را وصل نمایند .
ه : حباب را به کابل متصل کرده و از کناره قایق به عمق موردنظر بفرستید .
و : پس از طی زمان پنج دقیقه جهت تثبیت شرایط معمول در محل نمونهگیری وزنه کنترلی را رها نمائید تا با برخورد به ماشه وزنههای کنترل کننده حباب , باعث رهائی آن و در نتیجه چرخیدن و شکستن لوله شیشهای ته بسته شده و لوله جمعآوری در فاصله ۲۵ تا ۳۵ سانتیمتری کابل شروع به جمعآوری نمونه نمایند .
ز : کابل را بسته به عمق مورد نمونهگیری پس از گذشت زمان پنج تا ده دقیقه جمعآوری کنید .
ح : حباب نمونهگیری را از نگهدارنده جدا کرده و با گیره , لوله لاستیکی جمعآوری کننده نمونه را ببندید .
ط : شماره حباب و عمق نمونهبرداری را ثبت کرده و حباب را در صندوق یخ قرار دهید .
یادآوری : روشهای نمونهگیری دیگری نیز وجود دارند که این عمل را در عمق موردنظر انجام میدهند ولی نکته مشترک آنها باز شدن دریچه حباب و یا بطری نمونهگیری بروشهای مختلف پس از رسیدن به عمق لازم میباشد که بدین طریق تنها آب در آن نقطه جمعآوری میشود .
۶ ـ برچسبگذاری
پس از جمعآوری نمونه بر روی بطری باید بشرح زیر برچسبگذاری شود :
۶ ـ ۱ ـ نام و نام خانوادگی نمونهگیر :
۶ ـ ۲ ـ محل نمونهگیری ( باجزئیات در حدی که با در دست داشتن این مشخصات فرد دیگری نیز بتواند از همان نقطه نمونهگیری نماید .
۶ ـ ۳ ـ درجه حرارت آب در نقطه نمونهگیری :
۶ ـ ۴ ـ زمان نمونهگیری ( ساعت , روز , ماه و سال )
۶ ـ ۵ ـ موادی که برای نگهداری خصوصیات نمونه تا زمان آزمون به آن اضافه شده است .
آموزش واترجیمز watergams - جمعه بیست و پنجم تیر ۱۳۹۵
Justification of the Project - پنجشنبه بیست و چهارم تیر ۱۳۹۵
plan first - چهارشنبه بیست و سوم تیر ۱۳۹۵
21 تیرماه، روز جهانی بدون پلاستیک - سه شنبه بیست و دوم تیر ۱۳۹۵
معرفی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
داستان مدیریتی - دوشنبه بیست و یکم تیر ۱۳۹۵
مدیریت مالی چیست - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
What Are We Doing? - یکشنبه بیستم تیر ۱۳۹۵
The AXELOS Family - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
مروری بر استراتژی مایکروسافت در تصاحب لینکدین - شنبه نوزدهم تیر ۱۳۹۵
where PMBOK Guide helps us - جمعه هجدهم تیر ۱۳۹۵
شناخت عوامل تعیینکننده پایداری - چهارشنبه شانزدهم تیر ۱۳۹۵
اخلاقیات کاری: مجموعهای از تصمیمات کوچک - سه شنبه پانزدهم تیر ۱۳۹۵
روش کلر زنی مخازن آب - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
قبل از جهانی شدن چه باید کرد؟ - دوشنبه چهاردهم تیر ۱۳۹۵
نقش هوش هیجانی در مدیریت سازمان - شنبه دوازدهم تیر ۱۳۹۵
What is PRINCE2? - جمعه یازدهم تیر ۱۳۹۵
کدورت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
فلیم فتومتر - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان DO - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
سنجش میزان CO2 - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تعیین مقدار کلراید در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون سدیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری یون پتاسیم - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری سولفات در آب آشامیدنی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد کردن محلول های شیمیایی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اسپکتروفتومتری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آشنایی با برخی معرفهای آزمایشگاهی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
لوازم معمولی آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری غلظت یون فسفات در آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایش HPC - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
استاندارد روش نمونه گیری از پسآبهای صنعتی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
PH متری - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اندازه گیری قلیاییت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روش آزمایش P/A حضور- عدم حضور - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
هدایت ویژه آب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تهیه محلولهای مولار - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اصطلاحات و تعاریف در آزمایشگاه میکروبیولوژی - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
شرح وسایل آزمایشگاه - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
تیتراسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
آزمایشات آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
اوتریفیکاسیون - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
روند تصفیه فاضلاب به روش برکه تثبیت - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
بیوفیلمها - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
انواع روش هاي بيولوژيکي تصفيه فاضلاب هاي صنعتي - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
مروری بر آینده شغلی رشته عمران آب و فاضلاب - دوشنبه هفتم تیر ۱۳۹۵
قانون مدیریت پسماندها - یکشنبه ششم تیر ۱۳۹۵
تصفیه آب در داخل زمین - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
آب های زیرزمینی - شنبه پنجم تیر ۱۳۹۵
انواع آب معدنی - شنبه پنجم تیر
هدایت ویژه آب
هدایت ویژه با عکس مقاومت الکتریکی نسبت مستقیمی دارد. آب خالص دارای مقاومت بالای الکتریکی و هدایت ویژه پایین میباشد. واحد هدایت الکتریکی در سیستم (یکای هدایت الکتریکی مواد در سیستم SI) ، زیمنس میباشد.
تصفیه آب در داخل زمین
تولید نیترات
مواد آلی که بوسیله آب حمل میشوند، بتدریج که در زمین نفوذ میکنند، در اثر کاهش و اکسایش پی در پی متلاشی میشوند. مجموع پدیدههایی که طی آنها مواد آلی اولیه به نیتراتهای حل پذیر و مستقیما قابل جذب برای گیاه تبدیل میشوند، تولید نیترات است. نقش تفکیک مولکول آلبومینوئید مربوط به میکروبهای هوازی و ناهوازی ای است که در خاک ، زندگی و در اولین مرحله این مولکول را به سوی تبدیل به نمکهای آمونیاکی هدایت میکنند.
سپس تحت تاثیر باکتریهای ویژه ، این نمکها ابتدا به نیتریت و بعد به نیترات تبدیل میشوند. بنابراین ، نیتروژن به شکل نیترات بوسیله گیاهان جذب میشود. گیاهان نیز مانند فرایند تولید نیترات به شرایطی مانند دما ، رطوبت و اکسایش نیاز دارند، اما حضور آهک نیز بسیار مهم است. به این دلیل است که توانایی تولید نیترات در سازندههای رخنهدار و سنگ آهک زیاد است، در حالیکه در زمینهای سیلیسی و از لحاظ آهک ، فقیر این توانایی اندک است.
آب های زیرزمینی
آبهای زیرزمینی بطور طبیعی ، و بطور کلی تحت اثر وزن خود از نقاط مرتفع به سوی نقاط پست حرکت می کنند. حرکت افقی آب در زیر زمین اغلب بسیار آهسته تر از رودخانه هاست، به نحوی که سرعت آب در رودخانه ها را با متر در ثانیه می سنجند در حالی که سرعت آبهای زیرزمینی با سانتیمتر در روز و حتی متر در سال سنجیده می شود.
● جابجایی آب در زیر زمین
در تجزیه و تحلیل حرکت آب زیرزمینی ، مسیر واقعی پرپیچ و خم مولکولهای آب از خلال منافذ رسوبات و درز و شکاف سنگها را به صورت مسیرها صافی در نظر می گیرند، بطوری که گویی مولکولهای آب مستقیما از درون ذرات جامد عبور می کند. خطوط صاف مسیر حرکت مولکولهای آب را اصطلاحا «خط جریان» می گویند. جریان آب زیرزمینی معمولا به صورت یکنواخت و ماندگار است. با استفاده از ارتفاع سطح آب در چاههایی که در یک سفره حفر شده اند می توان «نقشه خطوط تراز ایستایی» را تهیه کرد.
این گونه نقشه ها از نظر مطالعه حرکت آب در زیر زمین و کسب اطلاعات در مورد سفره آب زیرزمینی بسیار مفید است. خطوط تراز ابهای زیرزمینی را خطوط هم پتانسیل نیز می گویند. جهت جریان آب زیرزمینی و نحوه ارتباط آب زیرزمینی با رودخانه ها و دریاچه ها را مشخص کرد، جهت و سرعت حرکت آب زیرزمینی را همچنین می توان بوسیله «رویابها» نیز مشخص کرد. به این منظور مقداری مواد رنگی ، مواد نمکی یا مواد رادیواکتیو را به آب چاه افزوده و زمان دریافتشان را در چند چاه مجاور مشخص می کنند. به این وسیله ، با در دست داشتن فاصله چاهها از یکدیگر جهت و سرعت حرکت آب زیرزمینی معلوم می شود.
● عوامل موثر در سرعت آب زیرزمینی
▪ شیب آبی :
شیب آبی یا گرادیان هیدرولیک بین دو نقطه از سطح ایستایی عبارت از نسبت بین اختلاف ارتفاع دو نقطه به فاصله بین آن دو نقطه است و منعکس کننده کاهش بار ناشی از اصطکاک در طول حرکت آب بین آن دو نقطه می باشد
▪ نفوذپذیری :
نفوذپذیری به معنی قابلیت عبور آب از زمین است. نفوذپذیری علاوه بر اندازه فضاهای خالی سنگ و خاک به ارتباط بین آن فضاهای خالی با یکدیگر نیز بستگی دارد. سنگی که تخلخل زیادی دارد، اگر منافذ آن به هم ، راه نداشته باشند، غیر قابل نفوذ خواهد بود. نفوذپذیری خاک و سنگ را به روشهای مختلفی در صحرا و آزمایشگاه می توان تعیین کرد.
رایجترین روش صحرایی تعیین نفوذپذیری استفاده از آزمایش پمپاژ و در آزمایشگاه بکارگیری آزمایشهای «بار ثابت» ، «بارافتادن» یا «بارخیزان» است. در خاکها ، یکنواخت نبودن و حالت لایه لایه تاثیر مهمی بر نفوذپذیری دارد. به نحوی که معمولا نفوذپذیری افقی مصالح به مراتب بیشتر از نفوذپذیری قائم در آنهاست
در اغلب شرایط ، نفوذپذیری سنگها تابعی از وضعیت درزها و شکستگیهایشان ، از جمله فاصله آنها از یکدیگر ، مقدار باز شدگی و پر شدگی آنها و بالاخره اندازه حفرات و نحوه توزیع آنها است. به دلیل نامنظم بودن این اشکال و عدم تداومشان در سنگ ، اغلب ممکن است برآورد نفوذپذیری سنگ با خطای قابل ملاحظه ای همراه شود. نفوذپذیری یکی از مهمترین پارامترهای تعیین کننده ویژگیهای مصالح است. بالارفتن آب به خلاف نیروی گرانشی و بر اثر نیروی موئینه ، شسته شدن رسوبات ریز از میان رسوبات درشت و ایجاد پدیده رکاب و بالاخره از دست رفتن مقاومت برخی خاکها بر اثر بارگذاری ناگهانی به روی آنها ، هم در ارتباط با نفوذپذیری مصالح ایجاد می شود.
● تخلیه طبیعی آب از زیر زمین
آبی که در زیر زمین حرکت می کند سرانجام بطور طبیعی از زیر زمین خارج می شود. با نزدیک شدن سطح ایستایی به سطح زمین ، آب زیرزمینی مستقیما از طریق خاک تبخیر می شود یا جذب گیاهان شده و بر اثر عمل تفریق به اتمسفر باز می گردد. در پاره ای از نقاط ، با نزدیک شدن سطح ایستایی به سطح زمین و تبخیر آب یک منطقه تبخیری و شوره زار بوجود می آید. بخش مهمی از آبهای زیرزمینی مستقیما وارد آبهای سطحی ، یعنی رودخانه ها ، دریاچه ها و دریاها می شود. رودخانه هایی که آب زیرزمینی را زهکشی می کنند «رود زاینده» یا آبزا نامیده می شوند.
▪ چشمه
هر جا که سطح ایستایی ، سطح زمین را قطع نماید، آب به صورت جریان سطحی تخلیه می شود. اگر مقدار تخلیه کم یا در سطح وسیعی پخش شده باشد «سطح تراوش» ایجاد می شود. آبهای زیرزمینی بصورت «چشمه» نیز از زمین خارج می شوند. چشمه نوعی تخلیه طبیعی آب زیرزمینی است که بصورتی متمرکز رخ می دهد.
ـ تقسیم بندی چشمه ها
انواع آب معدنی
از آنجایی که آلودگی آب عملا میتواند باعث انتشار عوامل بیماریزای باکتریایی , ویروسی و انگلی شود آن قدر از بیماریهایی مثل وبا، ای کولای، ژیاردیا و غیره شنیده ایم که شاید تنها راه چاره را در استفاده از همین آبها دیده ایم. در همین راستا، اکثر کارشناسان بهداشتی، توصیه می کنند از آبهای بسته بندی برای آشامیدن استفاده کنیم لذا در حال حاضر کم نیستند افرادی که آب مصرفیشان را به این نوع آبها محدود کرده اند.
آبهایی که در بطریهای پلاستیکی عرضه میشود ،دیگر در اکثر سوپر مارکتهای کشور به راحتی می شود از آنها پیدا کرد. البته حق هم همین است.
اما می خواهم نگاه جدی بر این آبها داشته باشیم،به همین خاطر بهتر است ابتدا برای خوانندگان مشخص شود که "آب معدنی طبیعی" اساسا به چه آبی گفته می شود:
آب معدنی طبیعی
آبی است که با آب آشامیدنی به دلایل زیر قابل تشخیص باشد:
الف- بوسیله محتوای املاح معدنی خاص، عناصر کمیاب و دیگر ترکیبات مشخص می گردد.
ب- از منابع طبیعی مانند چشمه و نقاط حفاری شده از سفره های آب زیر زمینی بدست می آید، و کلیه اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از هرگونه آلودگی یا تأثیرات خارجی روی کیفیت آن باید انجام گیرد.
ج- ترکیبات آن در فصول مختلف سال از ثبات نسبی برخوردار است.
د- تحت شرایطی که ویژگیهای آن تغییر نکند ،جمع آوری می شود.
ه- در نزدیکترین محل ممکن به سرچشمه آب، تحت شرایط بهداشتی خاص بسته بندی می شود.
و- هیچگونه فرآیند پالایش به جز فرایندهایی خاص که مورد تایید استاندارد است روی آن انجام نپذیرفته باشد.
و اینکه آب معدنی طبیعی به چند نوع وجود دارد:
آب معدنی طبیعی گازدار
آب معدنی است که پس از پالایشهای( اعمال تصفیه صرفا میتواند شامل جدا کردن مواد معلق , صاف کردن , هوا دادن و در صورت لزوم حذف یا وارد کردن اکسید دو کربن ( CO2 ) باشد) مجاز طبق استاندارد و بسته بندی دارای دی اکسید کربن به همان میزانی است که آب معدنی در سرچشمه آب داشته است و بطور آشکار تحت شرایط فشار و دمای عادی متصاعد می شود.
حذف نیترات از آب شرب
یکی از منابع عمده آلودگی آب آشامیدنی، نیترات ها هستند. آلودگی نیترات برای ادامه حیات گیاهان که یک منبع اولیه محسوب می شود، زمانی رخ می دهد که این ترکیب بیشتر از مقدار جذب شده به وسیله گیاهان در خا ک وجود داشته باشد.
این مازاد نیترات می تواند ب راحتی بوسیله آبیاری، بارش باران یا ذوب شدن برف و یخ از خاکها و صخره ها عبور کرده و در نهایت به آبهای زیرزمینی برسد. متاسفانه مقادیر بالای نیترات در آب آشامیدنی یکی از دلایل بیماری تغییر هموگلوبین در کودکان زیر 6 ماه و البته بروز دیگر بیمار ی های میکروبی در تمام سنین است.
براساس آمار، 9/4 درصد از کل آب موجود در کره زمین برای بشر قابل مصرف است که 68 درصد (تقریبا3 ً/3 درصد از کل) از این مقدار، آبهای زیرزمینی هستند.
آب آشامیدنی تقریبا50 ً درصد جمعیت مردم جهان از منابع زیرزمینی تامین می شود و در برخی مناطق، منابع زیرزمینی، تنها منبع تامین آب آشامیدنی مردم به حساب می آید.