فتوسيستم ( Photosystem )
درون غشاي تيلاكوئيد مجموعههاي گيرندهي نوري وجود دارد كه از تعدادي پروتئين، مولكولهاي كلروفيل، كاروتنوئيدها و ساير رنگيزههاي كمكي ساخته شدهاند. اين مجموعهها را فتوسيستم مينامند.
دو نوع مولكول كلروفيل a در اين فتوسيستمها شناخته شده است. يك نوع كلروفيل a كه حداكثر جذب نوري آن در طول موج 700 نانومتر است (P700) و نوع ديگر كلروفيل a كه حداكثر جذب نوري آن در 680 نانومتر است (P680). مجموعهي گيرندهاي كه كلروفيل P700 دارد، فتوسيستم I و مجموعهي گيرندهاي كه كلروفيل P680 دارد، فتوسيستم II نام دارد.
توليد ATP در واكنشهاي نوري فتوسنتز
در واكنشهاي نوري ابتدا فتوسيستم II فعال ميشود. الكترونهاي برانگيخته از فتوسيستم II وارد زنجيرهي انتقال الكترون ميشوند.
يكي از اجزاي اين زنجيره يك پمپ غشايي پروتئيني است. الكترونهاي برانگيخته هنگام عبور از اين پمپ مقداري از انرژي خود را از دست ميدهند. پمپ غشايي با استفاده از اين انرژي يونهاي هيدروژن (+H) را از استروما به فضاي داخل تيلاكوئيد ميفرستد؛ اين يونهاي هيدروژن و يونهاي هيدروژن حاصل از تجزيهي آب سبب ميشوند كه pH فضاي درون تيلاكوئيد تا حدود 5 كاهش يابد و اين درحالي است كه pH استروما حدود 8 است. در نتيجهي اين شيب غلظت، يونهاي هيدروژن از طريق پروتئينهايي در غشاي تيلاكوئيد، از فضاي درون تيلاكوئيد خارج و وارد استروما ميشوند. اين پروتئينها علاوه بر آن كه كانال يوني هستند عمل آنزيمي نيز دارند، بهطوري كه هنگام عبور دادن يونهاي هيدروژن از بخش كانال خود با افزودن گروه فسفات به ADP، مولكول پر انرژي ATP را ميسازند.
ميكروارگانيسم هاي آب و گندزدايي
آب از نخستین نیازهای زندکی است ، یکی از مفیدترین مواد طبيعت است که برای زندگی انسان و تمدن او حیاتی است . آب را حتی قدیمی ترین مذاهب ، منشاء و مبداء همه چیز می دانشتند و آن را محتم می شمردند. توسعه انسانی و رشد جمعیت باعث اعمال اثرات متفاومت و زیادی بر روی کیفیت و کمیت منابع آب و دسترسی به آنها می شود . اکنون این اثرات بصورت جدی در تقابل بین آب و سلامت انسان احساس می شود.
میكروارگانیسم های بیمار زا
بسیار از ارگانیسم های بیولوژی در آب موجودند که در ایجاد بیماری ها نقش اصلی را ایفا می نمایند . میکروارگانیسم های مزبور قادرند بیماری ها را به انسان منتقل نمایند و یا موجب ابتلای انسان به بیمای شوند . این ارگانیسم ها تنها در سیستم های آبی یافت نمی شوند و معمولا برای رشد و تولید مثل نیازمند یک جانور میزبان هستند . این میکروارگانیسم ها بهر حال می توانند توسط سیستم طبیعی آب منتقل شوند . بسیاری از گونه های بیماری زا قادرند در آب به حیات خود ادامه داده و برای مدت زمان قابل ملاحضه ای خواص بیماری زایی خود را حفظ نمایند.از شایعترین و گسترده ترین خطرات بهداشتی آبهای آشامیدنی ، انتقال بیماری های باکتریای ، ویروسی ، تک یاختهای و انگلی می باشد . به طوری که سالانه چندین میلیون کودک زیر 5 سال در اثر میکروبهای منتقله توسط آب جان خود را از دست می دهند.
خوردگی و انواع آن
خوردگی در زبان فارسی ترجمه واژه ای انگلیسی (Corrosion) است که معنای آن جویده شده و گاز گرفته شده است. به نظر میرسد ظاهر قطعه خورده شده، این تداعی معنایی را سبب شده باشد. برای بیشتر مردم، خوردگی با مصادیقش شناخته میشود، از قبیل زنگ زدگی و سیاه شدن قاشقهای نقرهای. در واقع خوردگی همه اینها هست، اما بهتنهایی هیچ یک نیست. بطور مثال، زنگ زدگی فقط به خوردگی آلیاژهای آهن اطلاق میشود.
استاندارد ایزو 8044، خوردگی را بدین شکل تعریف میکند:
«« واکنش فیزیکی – شیمیایی متقابل بین فلز و محیط اطرافش که معمولا دارای طبیعت الکتروشیمیایی است و نتیجهاش تغییر در خواص فلز میباشد. این تغییرات خواص ممکن است منجر به از دست رفتن عملکرد فلز، محیط یا دستگاهی شود که این دو، قسمتی از آن را تشکیل میدهند. »»
خوردگی، اثر تخریبی محیط بر فلزات و آلیاژها میباشد. خوردگی، پدیدهای خودبهخودی است و همه مردم در زندگی روزمره خود، از بدو پیدایش فلزات با آن روبرو هستند. در واقع واکنش اصلی در انهدام فلزات، عبارت از اکسیداسیون فلز است.